SSD подешевшали, очікується подальше зниження ціни на 5–10% у Q2 2023

Одночасно з відчутним зниженням цін на оперативну пам’ять, за останніх кілька місяців також подешевшали флеш-мікросхеми, та накопичувачі на їх основі.

Хоча постачальники NAND продовжують згортати виробництво, все ще спостерігається надлишок пропозиції мікросхем флеш-пам’яті, оскільки попит на такі продукти, як сервери, смартфони та ноутбуки, все ще занадто слабкий.

За прогнозами аналітичної компанії TrendForce, що середня ціна NAND продовжить падіння у другому кварталі 2023 року, хоча це падіння може скоротитися до 5~10%. Ринкова рівновага попиту і пропозиції залежить від того, чи зможуть постачальники NAND ще більше скоротити виробництво.

Що стосується споживчих моделей SSD, то наразі OEM-виробникам ПК вдалося ліквідувати більшу частину своїх запасів компонентів, і тепер вони готуються до розпродажів у середині року. Постачальники знижують ціни, щоб звільнити свої запаси твердотільних накопичувачів PCI-E 3.0, які поступово виводяться з виробництва. Тим часом ціни на твердотільні накопичувачі PCI-E 4.0 продовжують знижуватися через повільне надходження нових замовлень.

Тривале падіння цін на продукцію QLC у першому кварталі також потягнуло за собою зниження цін на продукцію на основі мікросхем TLC. Хоча темпи зниження вартості сповільняться, у другому кварталі очікується подальше здешевлення SSD на 5–10%.