Група астрономів знайшла чорну діру масою в 30 мільярдів разів більше маси нашого Сонця. Це у сім тисяч разів більше, ніж надмасивна чорна діра в центрі Чумацького Шляху.

Згідно з пресрелізом Даремського університету, нещодавно виявлена чорна діра є першою в історії, знайденою за допомогою гравітаційного лінзування. Стаття про відкриття опублікована в Щомісячних повідомленнях Королівського астрономічного товариства.

«Конкретно ця чорна діра, яка приблизно в 30 мільярдів разів перевищує масу нашого Сонця, є однією з найбільших коли-небудь виявлених і знаходиться на верхній межі того, наскільки великими, на нашу думку, теоретично можуть стати чорні діри, тому це надзвичайно захоплююче відкриття», – каже Джеймс Найтінгейл, фізик з Даремського університету.

Команда ідентифікувала чорну діру, змоделювавши різні шляхи, які світло може пройти у Всесвіті, залежно від наявності чорних дір різної маси. Потім вони порівняли комп’ютерні дані зі знімками космосу, зробленими космічним телескопом «Хаббл». І ось вони знайшли збіг.

Астрономи виявили нову чорну діру, яка має масу в 30 мільярдів разів більше маси Сонця
Графік, що показує, як дані «Хаббла» узгоджуються з комп’ютерно змодельованим зображенням

Найбільшою відомою чорною дірою є TON 618 масою 40 мільярдів сонячних мас, що знаходиться на відстані 10,37 мільярда світлових років від нас, повідомляє LiveScience. Надмасивні чорні діри класифікуються як такі, що мають масу від 10 до 40 мільярдів сонячних мас, згідно з даними NASA.

«Гравітаційне лінзування дозволяє вивчати неактивні чорні діри, що наразі неможливо у далеких галактиках, – додає Найтінгейл. – Цей підхід може дозволити нам виявити набагато більше чорних дір за межами нашого локального Всесвіту і показати, як ці екзотичні об’єкти еволюціонували в далекому космічному часі».

Відкриття нових чорних дір такого гігантського масштабу може допомогти астрофізикам розгадати давню загадку: як саме чорні діри ростуть і що визначає межі їхніх розмірів.