Parsec – комунікаційно-навігаційна мережа Земля-Місяць від Lockheed Martin

Компанія Lockheed Martin оголосила про створення дочірнього підприємства Crescent Space, яке буде опікуватися розбудовую мережі супутників комунікації та навігації Parsec у системі Земля-Місяць.

Необхідність стабільного зв’язку та надійної системи позиціювання на Місяці та його орбіти пов’язана зі збільшенням числа навколомісячних місій і наближенням критичних місій програми Artemis.

Crescent Space збирається створити сузір’я малих навколомісячних супутників Parsec, яке буде забезпечувати як зв’язок абонентів на орбіті та на поверхні Місяця, так і щось на кшталт місячного GPS. Перші вузли мережі Parsec мають бути розгорнути у 2025 р. ще до початку місії Artemis 3, яка має повернути людей на Місяць.

Технологічно сузір’я Parsec спирається на вже існуючі технології. Це модульна платформа кубсатів Curio, побудована NASA для місій Janus та Lunar Trailblazer; софтвеерна платформа SmartSat, яка дозволяє реконфігурувати та перепрограмувати супутники прямо на орбіті; та ПЗ COMPASS/Horizon для автоматизації планування місій та керування супутниками.