Телескоп Хаббл, можливо, виявив надмасивну чорну діру, яка лишає за собою шлейф із новонароджених зірок

Космічний телескоп Хаббл, можливо, виявив надмасивну чорну діру, яка зараз мчить крізь космос і залишає за собою шлейф новонароджених зірок. Вважається, що об’єкт, який, за оцінками, у 20 мільйонів разів масивніший за Сонце, був силою викинутий зі своєї галактики після зіткнення з іншими надмасивними чорними дірами. Зараз чорна діра подорожує космосом з такою швидкістю, що може подолати відстань між Землею та Місяцем всього за 14 хвилин.

Попри свою руйнівну репутацію, ця чорна діра створила дивовижний ланцюжок новонароджених зірок, що простягнувся на 200 000 світлових років. Відкриття було зроблено групою вчених на чолі з Пітером ван Доккумом, професором астрономії Єльського університету, який натрапив на це явище, вивчаючи зображення Хаббла, зроблене для іншого проєкту.

Подальший аналіз показав, що чорна діра, ймовірно, була викинута зі своєї галактики після її злиття з двома іншими галактиками з надмасивними чорними дірами, утворивши бінарний об’єкт 50 мільйонів років тому. Додавання третьої галактики з власною надмасивною чорною дірою дестабілізувало гравітаційну конфігурацію, що призвело до викиду однієї з чорних дір і перетворення її на вигнанця.

Команда сподівається виявити більше таких чорних дір, що «втекли» зі своєї галактики, щоб вивчити їхній ріст та еволюцію за допомогою алгоритмів машинного навчання. Вони також сподіваються дізнатися більше про газ, який оточує галактики, оскільки викид газу через відділення чорної діри призвів до утворення новонароджених зірок, що слідують за нею.