Компанія Lockheed Martin оголосила про створення дочірнього підприємства Crescent Space, яке буде опікуватися розбудовую мережі супутників комунікації та навігації Parsec у системі Земля-Місяць.

Необхідність стабільного зв’язку та надійної системи позиціювання на Місяці та його орбіти пов’язана зі збільшенням числа навколомісячних місій і наближенням критичних місій програми Artemis.

Crescent Space збирається створити сузір’я малих навколомісячних супутників Parsec, яке буде забезпечувати як зв’язок абонентів на орбіті та на поверхні Місяця, так і щось на кшталт місячного GPS. Перші вузли мережі Parsec мають бути розгорнути у 2025 р. ще до початку місії Artemis 3, яка має повернути людей на Місяць.

Parsec – комунікаційно-навігаційна мережа Земля-Місяць від Lockheed Martin

Технологічно сузір’я Parsec спирається на вже існуючі технології. Це модульна платформа кубсатів Curio, побудована NASA для місій Janus та Lunar Trailblazer; софтвеерна платформа SmartSat, яка дозволяє реконфігурувати та перепрограмувати супутники прямо на орбіті; та ПЗ COMPASS/Horizon для автоматизації планування місій та керування супутниками.