Протягом багатьох років Microsoft намагається модернізувати свою операційну систему Windows. Останньою спробою була Windows Core OS, яка мала на меті створити модульну ОС з підтримкою UWP та позбавити платформу застарілих функцій і старих програм на користь легкої, швидкої та набагато безпечнішої платформи.

Microsoft так і не змогла випустити версію Windows Core OS для традиційних ПК, хоча така спроба й була. Windows 10X стала останнім намаганням Microsoft зробити це, але проєкт був скасований у 2021 році після місяців внутрішнього тестування та років розробки самої Windows Core OS.

Відтоді робота над версією Windows Core OS для традиційних комп’ютерів зупинилася, і як повідомляє Windows Central, більше немає жодних планів щодо її випуску. Однак компанія не припиняє спроб модернізувати платформу Windows, щоб допомогти їй конкурувати із сучаснішими ОС.

Згідно з джерелами видання, знайомими з планами Microsoft, компанія знову наполегливо працює над новим проєктом, покликаним модернізувати платформу Windows за допомогою багатьох з тих же інновацій, над якими вона працювала для Windows Core OS, але з акцентом на нативну сумісність для застарілих Win32-програм на пристроях, де це має сенс.

Проєкт має кодову назву CorePC і розроблений як модульний і настроюваний варіант Windows для Microsoft, що дозволяє використовувати різні форм-фактори. Не всі комп’ютери з Windows потребують повної підтримки застарілих програм Win32, і CorePC дозволить Microsoft конфігурувати «редакції» Windows з різним рівнем функціональності та сумісності з програмами.

Основною зміною у CorePC порівняно з поточною версією Windows є те, що CorePC є розділеною на стани, так само як і ядро ОС Windows. Розділення станів уможливлює швидші оновлення та безпечнішу платформу завдяки розділам лише для читання, недоступним для користувача та сторонніх програм, так само як в iPadOS чи Android.

Поточна версія Windows не є платформою з розділенням станів, тобто вся система встановлюється в один розділ, доступний для запису. Системні файли, дані користувача і файли програм зберігаються в одному місці. CorePC розбиває ОС на декілька розділів, що є ключовим фактором для швидшого оновлення системи.

Корпорація Майкрософт, по суті, підходить до бачення Windows з іншого боку. Якщо Core OS була спробою «перебудувати» Windows з нуля як сучасну, конфігуровану операційну систему без проблем із сумісністю застарілих програм, то CorePC починається з повноцінного робочого столу Windows і працює у зворотному напрямку, щоб розбити його на модульну, конфігуровану систему, зберігаючи при цьому вбудовану підтримку застарілих програм і робочих процесів, де це необхідно.

Джерела повідомляють, що CorePC дозволить Microsoft нарешті випустити версію Windows, яка дійсно конкуруватиме з Chrome OS за розміром займаного простору, продуктивністю та можливостями. Версія Windows, яка запускає лише Edge, вебдодатки, софт для Android (через Project Latte) та застосунки Office, призначена для бюджетних освітніх ПК, вже проходить раннє внутрішнє тестування, і вона приблизно на 60-75% менша за Windows 11 SE.

Microsoft також працює над версією CorePC, яка відповідатиме поточному набору функцій і можливостей настільної Windows, але з підтримкою розділення станів для швидшого оновлення ОС і покращеного рівня безпеки. Компанія працює над рівнем сумісності під кодовою назвою Neon для застарілих програм, які також потребують спільного стану ОС для роботи.

Джерела також повідомляють, що Microsoft експериментує з версією CorePC, в якій розробники зосередилися на зменшенні підтримки застарілих програм, але з додаванням можливостей штучного інтелекту та вертикальної оптимізації апаратного та програмного забезпечення, подібно до того, як це реалізовано в Apple Silicon. Не дивно, що можливості штучного інтелекту є ключовим напрямком розвитку Windows у 2024 році.

Деякі функції штучного інтелекту, що розробляються, включають здатність Windows аналізувати вміст на екрані та надавати контекстні підказки для запуску проєктів або програм на основі інформації, що переглядається в цей момент. Windows також зможе ідентифікувати об’єкти й текст на зображеннях і дозволить користувачеві легко вирізати та вставляти ці елементи в інше місце. Деякі функції штучного інтелекту потребують спеціального обладнання для роботи.

Звичайно, ці плани, функції та конфігурації можуть змінитися до того часу, коли корпорація Майкрософт буде готова почати поставки пристроїв з CorePC. Час, коли операційна система буде готова, не визначений, хоча Microsoft прагне підготувати її до виходу наступної версії Windows у 2024 році під кодовою назвою Hudson Valley.