Інтернет-архів пообіцяв оскаржити рішення судді у знаковій справі про порушення авторських прав, відкритій проти нього великими видавництвами. У цій справі суддя постановив, що Інтернет-архів несе відповідальність за порушення авторських прав бібліотеки, яка стала популярною на ранніх стадіях COVID-19, повідомляє Vice.

Три роки тому Інтернет-архів зняв обмеження на індивідуальний абонемент для 3,6 мільйона книг, щоб допомогти незліченній кількості вчителів і студентів отримати доступ до матеріалів. Це спонукало чотири найбільші книжкові видавництва світу подати позов проти Інтернет-архіву за порушення авторських прав.

У п’ятницю суд постановив, що юридичний захист Інтернет-архіву не продемонстрував, яким чином дії некомерційної бібліотеки звільняють її від порушення авторських прав видавців і авторів. Через кілька годин після отримання цієї новини Інтернет-архів оголосив про намір подати апеляцію.

Це рішення є серйозним ударом. Інтернет-архів, який став уособленням революції за права всіх бібліотек володіти, позичати та зберігати цифрові книги, програв своє клопотання про розгляд справи в порядку спрощеного судочинства.

Це означає, що в американській судовій практиці створено новий правовий прецедент, який вплине на те, як суди тлумачитимуть винятки щодо порушення авторських прав, коли йдеться про те, як бібліотеки надають у тимчасове користування цифрові книги. Це також вплине на загальне сприйняття контрольованої цифрової позички — правової бази, на яку звикли покладатися понад 70 000 щоденних користувачів Інтернет-архіву.

Наразі незрозуміло, як це вплине на бібліотеки та права власності на цифрову інформацію в майбутньому, але одне можна сказати напевно: боротьба триватиме.