Під час свого першого візиту в Китай починаючи з 2020 року Тім Кук високо оцінив «симбіотичні відносини» Apple з КНР, хоча останнім часом компанія робить все більше кроків для перенесення своїх виробництв в інші країни, повідомляє The Wall Street Journal.

Виступ Тіма Кука відбувся у суботу на економічній конференції в Пекіні, організованій китайським урядом, генеральний директор Apple проголосив оптимістичну промову, яка була зустрінута оплесками.

«Я дуже радий повернутися до Китаю», – сказав Тім Кук на Китайському форумі розвитку, організованому дослідницьким центром Державної ради. «Це означає для мене цілий світ, і я відчуваю себе справді привілейованою особою, перебуваючи тут».

Пан Кук розповів про те, як Apple і Китай зростали разом протягом трьох десятиліть з моменту приходу компанії в країну, на яку вона покладалася і як на виробничий центр, і як на швидкозростаючий споживчий ринок. «Це були симбіотичні відносини, якими ми обидва насолоджувалися», – сказав він.

Він також відповів на запитання про важливість освіти від Лу Май, колишнього чиновника Китайського фонду досліджень розвитку, організатора форуму. Пан Кук сказав, що Apple виділить 100 мільйонів юанів, що еквівалентно приблизно $14,6 мільйона, на фінансування освітніх проєктів, що реалізуються Фондом, підрозділом, пов’язаним з дослідницьким центром Державної ради Китаю.

Apple не відразу відповіла на запитання, чому важливо, щоб Тім Кук відвідав конференцію, спонсоровану китайським урядом, у той час, коли напруженість у відносинах між США і Китаєм зростає. У 2017 році пан Кук сказав, що важливо не бути стороннім спостерігачем у Китаї, якщо ви хочете досягти змін. За словами пана Лу, він вже вп’яте бере участь у щорічному форумі.

Тім Кук є одним з десятків американських та інших іноземних керівників, які беруть участь або збираються взяти участь у триденній конференції, що розпочалася в суботу. Цьогорічний форум відбувається в той час, коли Китай шукає іноземні інвестиції для пожвавлення економічного відновлення, що уповільнилося, і водночас відносини з його найбільшими торговельними партнерами на Заході погіршилися.

Для американських бізнес-лідерів ризик потенційних негативних наслідків від того, що їх побачать у Пекіні, є високим, зважаючи на те, як високопоставлені американські урядовці утримуються від візитів до Китаю. У лютому Вашингтон на невизначений термін відклав візит до Пекіна держсекретаря Ентоні Блінкена після того, як над США був збитий китайський шпигунський аеростат.

На деяких сесіях у суботу геополітична напруженість нагадувала про себе, як слон у кімнаті. Виступаючи на сцені, багато керівників міжнародних компаній не торкалися теми наслідків для бізнесу погіршення відносин між двома найбільшими економіками світу.

Генеральний директор Qualcomm Крістіано Амон зосередив свою промову на цифровій трансформації та 5G, а також на їхньому потенціалі для стимулювання бізнесу та продуктивності суспільства в цілому. На запитання The Wall Street Journal про те, що він відчуває від візиту до Китаю в умовах погіршення політичних зв’язків, пан Амон відповів посмішкою та «дякую», коли покидав форум.