Ми тільки стоїмо на порозі великих змін, які принесуть в наше життя інструменти на основі штучного інтелекту, такі як ChatGPT. Проте розробник чат-бота, компанія OpenAI, схоже, не планує зупинятися на досягнутому. Як повідомляє TechEu, стартап-фонд OpenAI за участі Tiger Global, а також низки норвезьких інвесторів, очолив інвестиційний раунд в розмірі $23,5 млн в компанію 1X Technologies, яка створює роботів-гуманоїдів.

Залучивши фінансування, компанія 1X, раніше відома як Halodi Robotics, планує розпочати виробництво двоногого андроїда NEO, над яким працює вже дев’ять років і анонс якого має відбутися влітку 2023 року. Окрім того, фінансування також піде на розширення виробництва в Норвегії та Північній Америці першого андроїда від 1X – EVE.

«1X дуже рада, що OpenAI очолив цей раунд, тому що наші місії збігаються: продумано інтегрувати нові технології в повсякденне життя людей. За підтримки наших інвесторів ми продовжимо робити значні кроки в галузі робототехніки та розширювати глобальний ринок праці», – говорить Бернт Ойвінд Берніх, генеральний директор і засновник 1X Technologies.

Борніх також підкреслив особливість використання андроїдів у реальному світі:

«Розгортання нашого колісного андроїда EVE у безпрецедентних комерційних масштабах дає нам унікальне розуміння викликів і можливостей, які ще належить вирішити робототехнічній спільноті. Якщо андроїди збираються працювати в нашому світі, вони повинні відчути наш світ» – заявив він.

Згідно із баченням самої OpenAI, роботи 1X, як і ChatGPT, вплинуть на ринок робочої сили та зможуть підвищити продуктивність праці.

«1X знаходиться в авангарді підвищення продуктивності праці шляхом використання безпечних, передових технологій в робототехніці», – сказав головний операційний директор компанії та менеджер OpenAI Startup Fund Бред Лайткап.

Інвестиції в 1X Technologies ще не означають, що OpenAI в найближчій перспективі розраховує замінити людей на підприємствах роботами, але можна з впевненістю сказати, що такі розробки будуть пришвидшуватися. В тому числі завдяки використанню такий великих мовних моделей, як ChatGPT.