Не дивлячися на численні труднощі із запуском AR/VR-гарнітури, Apple все одно планує презентацію на початок цього літа. Геть нова категорія продукту для компанії наразі є пріоритетом, адже на неї виділено чимало ресурсів та багато років розробки.

Майже одночасно Bloomberg та The New York Times розповіли, що компанія планує розвивати напрямок нових гарнітур тим же шляхом, яким рухалися «розумні» годинники Apple Watch. Щоправда, з огляду на плани продажів, зі змішаною реальністю буде важче.

У момент виходу Apple Watch, план продажів становив 40 мільйонів пристроїв. Але годинник дешевший, ще й з поясненням потенційним користувачам, навіщо взагалі був потрібен такий гаджет, було значно легше. Гарнітура змішаної реальності має набагато скромніші плани — лише один мільйон продажів за перший рік.

І тут варто врахувати, що новий гаджет, на відміну від попередніх запусків нових продуктів Apple, виходить на зовсім нову територію. Пристроїв змішаної реальності практично немає, й ця галузь погано розвинена. Численні спроби пристроїв віртуальної чи доповненої реальності конкурентних компаній поки що важко назвати масовим явищем в різних варіантах їх використання.

Стратегія Apple щодо розвитку гарнітури змішаної реальності піде шляхом Apple Watch

Й це наразі навіть не найбільша проблема, яку Apple доведеться подолати. Як розповідають інсайдери, висока вартість є лише її частиною. Також залишається питання зручності використання, адже в теперішньому вигляді гарнітура нагадує лижну маску й має окремий акумулятор, якого не вистачить більше як на дві години використання. Деякі з тестерів назвали пристрій незручним.

Окремим викликом є контент, якого також практично не буде на момент запуску пристрою. Так, звісно, розробники та медіакомпанії мають швидко це підхопити. Але на старті контент потребуватиме часу. При чому Apple буде потрібно запевнити потенційних покупців, що подібний пристрій за $3 000 їм взагалі потрібен. Щоправда, паралельно в компанії працюють й над дешевшими варіаціями гарнітури, але такий запуск станеться не раніше, ніж за рік-два після виходу першої й дорожчої версії.

Настрій всередині Apple також розділився. Команда розробників бажала ще раз відкласти презентацію, щоб мати більше часу на удосконалення технології до зручнішого формату. Керівництво ж навпаки — не має бажання ще раз затримуватися.

Минулого тижня в Steve Jobs Theater збирали сотню найвищих керівників. Такі зустрічі «Бійцівського клубу» відбуваються щорічно з 2018 року. Тема — демонстрація розвитку технології змішаної реальності.

«Демонстрації були відшліфованими, блискучими та захоплюючими, але багато керівників чітко усвідомлюють виклики, з якими стикається Apple, просуваючись на цей новий ринок.

Змішана реальність — категорія, яка об’єднує доповнену і віртуальну реальності — все ще перебуває на стадії становлення і є набагато більш ризикованою, ніж попередні спроби Apple завоювати нові плацдарми. З Mac, iPod, iPhone, Apple Watch та iPad компанія, по суті, створювала покращену версію продукту, з яким люди вже були знайомі. З гарнітурою Apple доведеться пояснювати споживачам, чому вони взагалі захочуть мати такий продукт», — розповідає Марк Гурман з Bloomberg.

Не допомагають оптимізму й зміни в топах компанії. Джоні Айв пішов й вже не консультує Apple, а його заміна — Еванс Хенкі — також довго не затрималася на посаді. Наразі проєктом займається інженер Майк Роквел. Якісь працівники пішли з проєкту, адже не вірили в його успіх, а когось звільнили через нестачу прогресу.

Стратегія Apple щодо розвитку гарнітури змішаної реальності піде шляхом Apple Watch

Як розповіли Тріпп Мікл та Браян Чен з NYT, п’ять років тому збори сотні екзек’ютівів стосовно пристрою змішаної реальності починалися з рекламного ролика, де чоловік, знаходячися в лондонському кебі, вдягнув гарнітуру й зателефонував дружині в Сан-Франциско і запропонував їй приєднатися до нього. Трохи пізніше вони ділилися враженнями від Лондона, на який дивилися очима чоловіка.

Тоді вражень від гаджета було чимало. Сьогодні вже більше скепсису. Але, здається, Тіму Куку все ж вистачає віри в проєкт. Минулого року на зустрічі зі студентами Неапольського університету імені Фрідріха II CEO Apple сказав наступне:

Ви будете дивуватися, як ви жили без доповненої реальності, так само як ви дивуєтеся сьогодні: «Як такі люди, як я, виросли без інтернету?»

Як і Apple Watch, гарнітура змішаної реальності буде допрацьовуватися й формувати варіанти використання вже «на продакшені». Перший варіант «розумного» годинника також здавався дорогим й у багатьох випадках не таким потрібним. Але з часом Apple Watch знайшли місце в житті багатьох користувачів, виправили помилки та отримали різні цінові пропозиції в лінійці. Подібний шлях планується й для нової гарнітури.

Все ж, щоб дізнатися, які саме трюки компанія підготувала для презентації, залишається чекати все менше і менше. І будемо сподіватися, що до того моменту інженери встигнуть розібратися з технологічними перепонами, а стороннім розробникам вже вистачає роботи над застосунками та контентом. Інакше ми зможемо стати свідками гучного та дуже дорогого провалу.