Цього року ми маємо побачити новий флагманський процесор від Qualcomm — Snapdragon 8 Gen 3. Перші два покоління виявилися дуже непоганими, і далі має бути лише цікавіше.

Розробник Куба Войцеховськи, який іноді знаходить цікавинки в коді, наприклад, операційних систем, цього разу опублікував у своєму твіттері деякі подробиці про наступний флагманський чип, посилаючися на власні джерела.

Snapdragon 8 Gen 3 SM8650 має кодову назву Lanai або Pineapple. І в ньому зміниться схема ядер. Наразі Qualcomm використовує 1+4+3, а в наступному поколінні це може бути 2+3+2+1, а саме: два ядра A5xx, три ядра A7xx, ще два ядра A7xx та одне — gold+. 

Подробиць про таке компонування поки що немає. Войцеховськи припускає, що в конфігурації можуть змінитися обсяги кешу, а деякі ядра можуть використовувати більші частоти. Також нові ядра (Hayes та Hunter) мають «замінити всю поточну лінійку».

Разом з цим нові процесори позбудуться підтримки 32 біт, повністю переходячи на 64, що на фоні останніх змін в Snapdragon 8 Gen 2 та Android 13 не стане великою несподіванкою.

Звісно ж, в новій SOC буде й оновлений графічний прискорювач. Ним стане Adreno 750 (з альтернативною назвою Adreno Gen 7.9.0). Його поточна робоча частота зазначається у 770 МГц, що в майбутньому може змінитися.

Минулого року Snapdragon 8 Gen 2 було представлено у листопаді. Щоправда, є інформація, що на цей раз компанія може показати оновлення випереджаючи графік.