OpenAI додає підтримку плагінів до ChatGPT – оновлення, яке значно розширює можливості чат-бота і вперше надає йому доступ до живих даних з інтернету, повідомляє The Verge.

Досі ChatGPT був обмежений тим, що міг отримувати інформацію лише з набору навчальних даних, які були зібрані до 2021 року. OpenAI заявляє, що плагіни дозволять чат-боту не тільки переглядати вебсторінки, але й взаємодіяти з конкретними вебсайтами, що потенційно перетворить систему на широкий інтерфейс для всіляких сервісів. В анонсі компанія каже, що це майже те саме, що дозволити іншим сервісам бути «очима та вухами» ChatGPT.

В одному з демонстраційних відео OpenAI показано, як можна використати ChatGPT, щоб знайти рецепт, а потім замовити необхідні інгредієнти в сервісі Instacart. ChatGPT автоматично завантажує список інгредієнтів в сервіс для покупок і перенаправляє користувача на сайт для завершення замовлення.

OpenAI заявляє, що розгортає доступ до плагінів для «невеликого кола користувачів». Спочатку буде доступно 11 плагінів для зовнішніх сайтів, включаючи Expedia, OpenTable, Kayak, Klarna Shopping і Zapier. OpenAI також надає кілька власних плагінів, один для інтерпретації коду та один під назвою Browsing, який дозволяє ChatGPT отримувати інформацію з інтернету.

Як приклад того, що може зробити плагін для користувачів, отримуючи дані з інтернету, компанія демонструє, як після запиту про порівняння касових зборів цьогорічних лауреатів «Оскара» з нещодавно випущеними фільмами, чат-бот показує свою роботу з джерелами, які він переглядає, перш ніж надати відповідь.

Ця експериментальна функція схожа на Bing від Microsoft, який надає GPT-4 (мовна модель, що лежить в основі ChatGPT) інформацію з інтернету. Однак плагін OpenAI не просто отримує інформацію в реальному часі. Він також може підключатися до API, що дозволяє йому «виконувати дії від імені користувача», згідно з документацією компанії. Це може зробити його набагато потужнішим – Bing може допомогти вам спланувати відпустку, розповівши про рейси та готелі, а ChatGPT може допомогти вам її забронювати.

Існують деякі очевидні проблеми з безпекою, пов’язані з тим, що ChatGPT може виконувати дії від імені користувача, а не просто надавати йому інформацію. Експерти вже висловлювали занепокоєння з цього приводу у відповідь на експеримент OpenAI, проведений з GPT-4. Наприклад, під керівництвом людини-тестувальника бот зміг найняти працівника з TaskRabbit для проходження CAPTCHA, на яку він сам не міг відповісти.

OpenAI заявляє, що взяла до уваги загрози, пов’язані з цими плагінами, і «впровадила кілька запобіжних заходів», в тому числі обмежила доступ до плагінів для початку дуже невеликою кількістю людей. У блозі компанії сказано, що «спочатку доступ до плагінів буде надано невеликій кількості розробників і користувачів ChatGPT Plus», і пропонується зареєструватися в списку очікування за цим посиланням.