Adobe запускає власний генератор зображень зі штучним інтелектом. Компанія анонсувала «сімейство креативних генеративних моделей ШІ» під назвою Adobe Firefly і випускає перші два інструменти, які використовують їхні переваги. Один з них працює як DALL-E або Midjourney, дозволяючи користувачам вводити підказку та отримувати зображення, створене у відповідь. Інший генерує стилізований текст, на кшталт WordArt на основі штучного інтелекту.

На старті Adobe називає Firefly бета-версією, і вона буде доступна лише через вебсайт. Але з часом Adobe планує тісно інтегрувати інструменти генеративного ШІ з Photoshop, Illustrator і Premiere.

Директор з продуктів Adobe Скотт Бєльскі розказав Bloomberg, що компанія ніколи не використовувала контент художників для навчання генеративного ШІ.

Раніше розробники незалежного програмного забезпечення Krita Foundation виявили в умовах обслуговування Adobe пункт, що говорить про застосування ШІ для аналізу контенту. Деякі художники інтерпретували це як використання компанією зображень для навчання генераторів типу DALL-E 2 і Midjourney.

Бєльскі назвав критику «тривожним дзвінком» і сказав, що компанія використовує ШІ для аналізу продуктів та покращення їх характеристик.

«Ми впроваджуємо нову еволюцію цієї політики, яка є більш конкретною», – сказав Бєльскі.

Він додав, що якщо компанія колись вирішить розробляти генеративний ШІ, Adobe оголосить про це публічно.

Один зі способів, яким Adobe сподівається зупинити використання штучним інтелектом чужих художніх робіт — запропонувати художникам спосіб заблокувати ШІ від навчання на їхніх творах. Компанія працює над системою Do Not Train, яка дозволить художникам вбудовувати запит у метадані зображення, що може зупинити навчальні системи від його перегляду.