Оскільки великі мовні моделі, такі як GPT-4 від OpenAI, стають все більш досконалими й здатні писати, кодувати та виконувати математичні обчислення з більшою точністю і послідовністю, не пройде багато часу, як штучний інтелект проникне на робочі місця як інструмент щоденного використання.

Насправді сама OpenAI робить ставку на те, що принаймні частина роботи переважної більшості працівників буде автоматизована за допомогою моделей GPT.

Дослідники з OpenAI та Університету Пенсильванії стверджують, що 80% робочої сили в Америці мають щонайменше 10% завдань, на які вплине впровадження GPT.

Вони також виявили, що близько 19% працівників побачать, що це вплине щонайменше на 50% їхніх завдань. Вплив GPT є більшим для високооплачуваних робочих місць, але охоплює майже всі галузі. Вони стверджують, що моделі GPT є технологіями загального призначення, як паровий двигун або друкарський верстат.

Дослідники використовували базу даних O*NET, яка є основною базою даних про професії в США і містить 1016 професій зі стандартизованими описами, щоб визначити завдання для вимірювання для кожної професії.

Потім вони зібрали анотації, написані людиною, та анотації, створені за допомогою GPT-4, використовуючи рубрикатор, щоб визначити, чи доступ безпосередньо до GPT або до вторинної системи на основі GPT скоротить час, необхідний людині для виконання певного завдання, щонайменше на 50%.

До професій з найвищим рівнем впливу GPT належать математики, податкові консультанти, письменники, вебдизайнери, бухгалтери, журналісти та юридичні секретарі. Професії з найменшою ймовірністю зазнати впливу GPT – графічні дизайнери, розробники пошукових маркетингових стратегій і фінансові менеджери.

Дослідники також перераховують загальний очікуваний вплив GPT на різні галузі: найбільший вплив на послуги з обробки даних, інформаційні послуги, видавничу справу та страхові компанії, а найменший — на виробництво харчових продуктів, виробництво виробів з деревини та допоміжну діяльність у сільському та лісовому господарстві.

Дослідники визнають, що їхнє дослідження має певні обмеження через те, що люди, які робили анотації, були знайомі з можливостями моделей і не належали до деяких професій, які досліджувалися. Іншим обмеженням є те, що GPT-4 чутлива до формулювань і композиції запитань, а також може іноді вигадувати інформацію, тому її результати не обов’язково є істиною в останній інстанції. Звичайно, слід зазначити, що OpenAI сама створила цю роботу, і як комерційна компанія, що розробляє моделі штучного інтелекту, вона має високий стимул зображати свої інструменти як такі, що руйнують галузі та автоматизують завдання, що в кінцевому підсумку приносить зиск роботодавцям.

Однак звіт показує, як моделі GPT незабаром стануть загальновживаним інструментом. Google і Microsoft вже оголосили, що впроваджуватимуть штучний інтелект у свої офісні продукти, такі як електронна пошта, документи та пошукові системи. Стартапи вже використовують GPT-4 та його можливості кодування, щоб зменшити витрати на людей-розробників.

«Наш аналіз показує, що вплив великих мовних моделей, таких як GPT-4, ймовірно, буде повсюдним, – пишуть дослідники. – Хоча їхні можливості з часом постійно вдосконалюються, очікується, що зростаючий економічний ефект збережеться і збільшиться, навіть якщо ми зупинимо розробку нових можливостей сьогодні».