Сервіс ігрової аналітики GameSensor провів дослідження Steam-ігор щодо наявності в них української мови.

Для цього GameSensor зібрав дані за кількістю платних ігор, які виходили на Steam протягом останніх 9 років, та визначив відсоток проєктів з українською локалізацією. Ситуація не дуже райдужна. У зв’язку з тим, що щороку кількість нових ігор на Steam суттєво зростає, процент ігор, які мають українську мова, впав з майже 5% у 2019 р. до 3% у 2022 р.

GameSensor: скільки Steam-ігор мають українську локалізацію

Якщо взяти лише популярні ігри, тобто ті, які мають не менш ніж 10 тис. інсталяцій, ситуація трохи краще, але все одно у 2017-2018 рр. відсоток україномовних ігор був більше.

GameSensor: скільки Steam-ігор мають українську локалізацію

Не можна сказати, що робота української спільноти та лідерів думок щодо тиску на розробників з приводу мови виявилась зовсім даремною. За абсолютною кількістю ігор з українською локалізацією 2022 р. став рекордним роком. Вийшло аж 405 ігор з українською мовою, проти 319 у 2021 р.

GameSensor: скільки Steam-ігор мають українську локалізацію

Але роботи все ще дуже багато. Згідно з останнім опитування Steam наразі українська мова інтерфейсу встановлена лише у 0,5% користувачів. Це більше, ніж було у 2021 р., але все ще менш ніж навіть у Чехії (0,54%), як поступається нам за населенням у 4 рази.

Тож не забувайте перемикати інтерфейс Steam (а краще й ОС) на українську і змушуйте друзів та знайомих робити це. Залишайте рецензії та коментарі українською. Насправді 1% української у Steam – це не фантастика, а це вже дуже близько до тайської (1,05%) та традиційної китайської (1,12%), ця мови отримують локалізацію набагато частіше.

Дякуємо GameSensor за статистику та продовжуємо лупати сю скалю!