У Windows 11 є кілька речей, які зроблені менш зручно, ніж у Windows 10, що надає достатньо підстав для критики цієї ОС користувачами, які часом небезпідставно вважають, що “раніше було краще”. Однією з них є функція встановлення програм за замовчуванням — у Windows 11 стало складніше змінити системні програми й додатки на ПЗ, розроблене не Microsoft.

Схоже, Microsoft нарешті звернула увагу на критику: у нещодавньому пості в офіційному блозі компанія повідомила, що пізніше цього року планує розпочати тестування нового уніфікованого ідентифікатора ресурсів (Uniform Resource Identifier, URI). Він дасть розробникам програмного забезпечення змогу створювати прямі посилання, які перенаправлятимуть користувачів до потрібного розділу меню “Параметри”, де вони зможуть змінити реакцію Windows 11 на певні посилання та типи файлів.

Microsoft полегшить зміну програм за замовчуванням у Windows 11

Крім того, Microsoft також планує надати користувачам можливість контролювати, які програми будуть закріплені на Робочому столі, у меню “Пуск” та на Панелі завдань — за допомогою нового API, який попередньо відображатиме запит на дозвіл для програм зробити такі зміни в інтерфейсі системи.

Microsoft полегшить зміну програм за замовчуванням у Windows 11

Microsoft обіцяє найближчими місяцями почати тестування цих функцій у Windows Insider Dev Channel, і лише потім додати їх у публічний реліз Windows 11.