Починаючи з квітня 2023 року відпуск всіх рецептурних ліків почне здійснюватися за електронним рецептом, повідомляє МОЗ України.

Електронний рецепт пошириться на всі готові лікарські засоби, що містяться в Державному реєстрі лікарських засобів та підлягають відпуску за рецептом лікаря: антибіотики, протисудомні засоби, гормональні препарати (зокрема протизаплідні ліки), препарати для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб та інші. Е-рецепт на рецептурні ліки допоможе зробити відпуск таких препаратів контрольованим.

Виписати е-рецепт зможе лікар будь-якої спеціальності державної, комунальної чи приватної клініки або ж лікар-ФОП. Для цього закладу не потрібно мати договір з НСЗУ.

Такий е-рецепт можна буде отримати незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем, однак пацієнт має бути обов’язково зареєстрований в ЕСОЗ.

«Будь-які ліки — це ризик побічних ефектів, особливо якщо приймати їх самовільно, – пояснює у новому дайджесті для медичної спільноти заступниця Міністра охорони здоров’я Марія Карчевич. – Так, безконтрольне вживання антибіотиків уже зараз стало глобальною проблемою через бактеріальну резистентність. Антибіотики та інші протимікробні препарати стають все менш ефективними, а інфекціям стає все важче протидіяти».

Впровадження е-рецепта має на меті унеможливити самолікування й нівелювати цілий спектр його негативних наслідків. Водночас процес створення електронного рецепта в ЕСОЗ спростить рутинне призначення ліків та дозволить уникнути помилок.

«Завдяки е-рецептам МОЗ отримає точні дані про призначення рецептурних ліків в Україні та зможе використати їх для підвищення якості медичної допомоги», – додає Марія Карчевич.

Крім того, на випадок відсутності світла та впродовж перехідного періоду, який ще не має часових рамок, пацієнти отримають можливість самостійно обирати форму рецепта, який отримають – паперову чи електронну.