Американську компанію Haas Automation, одного з найбільших у світі виробників високоточних станків з ЧПУ, звинувачують у порушенні антиросійських санкцій. Про це розповідає канал PBS NewsHour.

Haas Automation начебто постачала обладнання для російських заводів ВПК через свого офіційного представника в Росії та Білорусі. Серед них – завод RATEP, який виготовляє системи наведення для ППО та знаходиться під санкціями США з 2014 року. Після ознайомлення з митними записами PBS NewsHour вважає, що поставки тривали протягом місяців після початку російського вторгнення. З 4 березня по жовтень минулого року до Росії було здійснено щонайменше 18 поставок з Haas Automation на суму $2,8 млн.

Компанію Haas Automation звинувачують у порушенні антиросійських санкцій

Haas Automation відповіла на звинувачення.

«Компанія Haas Automation повністю дотримується і завжди дотримувалася вимог експортного контролю уряду США. Із 3 березня 2022 р. з заводу Haas Automation не було відправлено до Росії жодних станків. 18 станків, про які йдеться в матеріалі PBS, залишили фабрику Haas Automation до початку російського вторгнення в Україну. Haas Automation добровільно вирішила припинити свої відносини з російським дистриб’ютором, чого ніколи не вимагали жодні санкції США. Haas Automation повністю підтримує Україну та її народ у захисті від Росії», – йдеться в офіційному зверненні компанії.

Компанію Haas Automation звинувачують у порушенні антиросійських санкцій

І хотілося б вірити Haas Automation, але це вже не перший раз, коли власник Haas Automation Джин Хаас потрапляє у халепу з росіянами. Команда Formula 1 Haas F1 Team, яка належить Джину Хаасу, декілька років співпрацювала з російською компанією «Уралкалій», котра належить російському олігарху Дмитрію Мазепіну, і чий син Нікіта Мазепін став пілотом команди. З 2022 року Мазепін-старший знаходиться під санкціями США, тому Haas F1 Team вимушена була розірвати контракт як зі спонсором, так і з пілотом.

Коли вже на Заході зрозуміють, що Росія та росіяни токсичні?! Краще уникати будь-яких контактів з ними.