NASA поділилося зображенням з космічного телескопа ім. Джеймса Вебба, яке може допомогти астрономам нарешті відповісти на давні питання про наш Всесвіт. На знімку зображено WR 124 – зірку, розташовану в сузір’ї Стрільця, приблизно на відстані 15 000 світлових років від Землі.


Телескоп ім. Джеймса Вебба зафіксував рідкісну зорю, яка ось-ось стане надновою

Коли JWST вперше побачив WR 124 у червні 2022 року, він зафіксував зорю класу Вольфа-Райє. За даними NASA, лише деякі масивні зорі перебувають на цьому етапі своєї еволюції, перш ніж вибухнути. Вони є одними з найбільших і найяскравіших небесних тіл у нічному небі. У випадку WR 124, за оцінками NASA, зоря в 30 разів перевищує масу Сонця і до цього часу втратила масу близько 10 Сонць. З часом газ, який викидають зірки Вольфа-Райє, охолоне й утворить космічний пил.

Космічний пил — це те, що астрономи прагнуть вивчати, бо цей матеріал є важливим будівельним блоком Всесвіту. Як зазначає NASA, він вкриває зорі, що об’єднуються, і навіть може збиратися, утворюючи планети. Наразі, однак, не існує теорії, яка б пояснювала кількість космічного пилу у Всесвіті. Телескоп Вебба може допомогти астрономам вирішити цю загадку.