Адміністрація Байдена вимагає від китайських власників TikTok продати свої частки в соціальній мережі. В іншому випадку вони можуть зіткнутися з її забороною в США, повідомляє WSJ, посилаючись на власні джерела.

Керівники TikTok заявили, що 60% акцій ByteDance (компанія-власниця TikTok) належать міжнародним інвесторам, 20% – співробітникам і 20% – засновникам, які мають право голосу.

У середу TikTok заявив, що примусовий продаж не розв’яже проблему загрози безпеці. Компанія пообіцяла витратити $1,5 мільярда на програму захисту даних і контенту американських користувачів від доступу китайського уряду.

«Якщо метою є захист національної безпеки, то продаж акцій не розв’язує проблему: зміна власника не накладе жодних нових обмежень на потоки даних або доступ до даних, – заявила прессекретарка TikTok Брук Оберветтер. – Найкращий спосіб вирішити проблеми національної безпеки – це прозорий, заснований на американських принципах захист даних американських користувачів, з надійним моніторингом, перевіркою та верифікацією третьою стороною, який ми вже впроваджуємо».

Переговори з Cfius (Комітет з іноземних інвестицій у США) про те, як захистити дані TikTok, тривають вже понад два роки та вже кілька місяців перебувають у глухому куті. Представники Пентагону і Міністерства юстиції США, що входять до складу групи експертів, підтримують примусовий продаж TikTok.

Заступник генерального прокурора США Ліза Монако та інші високопосадовці країни неодноразово посилалися на китайський закон про національну безпеку, який вимагає від китайських компаній передавати на вимогу дані про клієнтів.

«Наша розвідувальна спільнота дуже чітко заявила про зусилля і наміри Китаю сформувати використання цієї технології, керуючись даними у світогляді, який повністю суперечить нашому», – сказала Ліза Монако.

TikTok заявляє, що його план безпеки вартістю $1,5 мільярда передбачає  надання американській компанії Oracle доступ до алгоритмічного коду соціальної мережі та можливість позначати проблеми для державних інспекторів.

Критики вважають, що цього плану недостатньо, оскільки будь-яка китайська компанія повинна виконувати вимоги Пекіна, якщо до неї звернуться з відповідною вимогою.

У 2020 році адміністрація Трампа намагалася примусово продати TikTok мажоритарному акціонеру з США, але ці зусилля були невдалими – TikTok і ByteDance звернулися до суду, щоб заблокувати запропоновану федеральну заборону.

Дії адміністрації Байдена проти TikTok можуть призвести до того, що компанія буде стверджувати, що будь-який примусовий продаж буде рівнозначний забороні, і китайський уряд не дозволить продавати алгоритм TikTok разом з самим додатком. Це означає, що заборона соціальної мережі в США стає все реальнішою.