Тисячі міст по всьому світу могли б повністю забезпечувати себе енергією, використавши сонячні панелі на водосховищах, повідомляє The Verge. Це відносно простий спосіб генерувати відновлювану енергію на місцевому рівні, водночас зберігаючи воду. Нове дослідження, опубліковане в журналі Nature Sustainability, показує, який потенціал міста можуть реалізувати завдяки цій новітній технології.

Дослідники виявили, що 6 256 міст у 124 країнах світу теоретично можуть задовольнити всі свої потреби в електроенергії шляхом використання сонячних панелей, розміщених на прилеглих водосховищах. Для цього їм потрібно лише покрити близько 30% поверхні води плавучими сонячними панелями.

Дослідники проаналізували 114 555 водосховищ по всьому світу, використовуючи численні бази даних, а потім змоделювали потенційне виробництво електроенергії, використовуючи реалістичні кліматичні дані.

І оскільки всі ці плавучі масиви будуть блокувати достатньо сонячного світла, щоб зменшити випаровування, дослідники також прогнозують значну економію води. Сумарно панелі збережуть приблизно стільки води, скільки 300 мільйонів людей можуть використати щорічно (або приблизно 106 кубічних кілометрів на рік).

Проте розробникам все одно потрібно буде оцінити кожне водосховище, щоб обмежити будь-які негативні побічні ефекти. Наприклад, якщо покрити сонячними панелями занадто велику частину водойми, це може призвести до зменшення кількості кисню у воді, що може зашкодити рибі. Будівництво на штучних водосховищах, а не на природних водоймах, може бути менш шкідливим варіантом, зазначається в публікації.

Дослідження показало, що найбільший потенціал для плавучих електростанцій зосереджений у місцях, де вже є багато громад, що живуть поруч з водосховищами. Це, як правило, невеликі населені пункти до 50 000 осіб. Лише 15% досліджуваних міст з населенням понад 1 мільйон осіб змогли б задовольнити весь свій попит на електроенергію виключно використовуючи плавучі сонячні електростанції.