NASA планує витратити близько $1 мільярда на виведення Міжнародної космічної станції з орбіти, оскільки термін експлуатації орбітальної лабораторії закінчується у 2030-х роках, повідомляє The Register.

Звіт, опублікований цього тижня, показує, що NASA продовжуватиме підтримувати проєкти на МКС, але також розглядає можливість побудови нової космічної лабораторії та відмови від нинішньої моделі.

Чиновники попросили у Білого дому $228 мільйонів на будівництво комерційних космічних станцій разом з аерокосмічними партнерами США, а також $180 мільйонів на створення модуля для розбирання МКС, зняття її з орбіти та утилізації її компонентів над океанами Землі.

Кеті Людерс, керівник програми пілотованих польотів NASA, пояснила, що витрати на весь проєкт оцінюються в «трохи менше, ніж $1 мільярд».

NASA сподівається зменшити витрати, заохочуючи приватних аерокосмічних операторів до участі в конкурсах на отримання контрактів або запитів на пропозиції (RFP) на будівництво модуля, який виведе МКС з орбіти.

МКС складається з декількох різних модулів, які простягаються на 109 метрів. Інші агентства, які брали участь у діяльності космічного корабля, наприклад, Роскосмос, також будуть відповідати за безпечну утилізацію своїх частин. NASA раніше заявляло, що працюватиме разом з Роcкосмосом над виведенням МКС на орбіту за допомогою вантажного корабля «Прогрес».

Найбільша частина бюджету, яку запросило NASA, буде спрямована на флагманську місію «Артеміда». Космічне агентство вважає, що йому потрібно $8,1 мільярда, щоб продовжити роботу над відправкою першої жінки й потім чоловіка на Місяць. Люди не ступали на Місяць понад півстоліття. NASA вважає, що дослідження і створення інфраструктури для життя людей на Місяці є життєво важливим кроком на шляху до подальшого освоєння Сонячної системи.