Нідерланди передадуть ВМС України два шукача мін класу Alkmaar

Під час спільної пресконференції міністра оборони України Олексія Резнікова та міністерки оборони Королівства Нідерланди Кайси Оллонгрен в Одесі було оголошено, що Нідерланди передадуть ВМС України два шукачі мін класу Alkmaar. Про це пише «Мілітарний».

Україна отримає ці кораблі лише у 2025 році й поки що невідомо? про які саме з кораблів класу Alkmaar королівських ВМС йдеться. Наразі в активному складі флоту Нідерландів залишилось лише 5 кораблів цього класу. Також Нідерланди та Бельгія підготують українських моряків до служби на цих кораблях.

«Ми розуміємо стратегічну та економічну важливість гаваней в Одесі для того, щоб імпортувати продукти, для того, щоб торгувати. І це, безумовно, має зв’язок із рештою світу. Нідерланди надають два шукачі мін класу Alkmaar і ми розпочнемо готувати українські підрозділи для того, щоб вони знали, як використовувати ці кораблі», — сказала пані Оллонгрен.

Звернемо увагу, що Alkmaar – це не мінні тральщики, вони не тралять акваторію спеціальним тралом, вони шукають та знищують окремі міни.

Шукачі мін класу Tripartite – це спільний проєкт Нідерландів, Франції та Бельгії. В Нідерландах він отримав назву Alkmaar на честь головного корабля національного флоту. Усього з 1977 по 1995 рр. було побудовано 40 кораблів класу Tripartite, 15 з яких отримали Нідерланди. Наразі кораблі цього класу входять до складу флотів Франції, Бельгії, Нідерландів, Болгарії, Індонезії, Латвії та Пакистану. Усі інші оператори, крім початкової трійки – це експорт кораблів, виведених зі складу флотів Франції, Бельгії та Нідерландів.

Починаючи з 2003 р., кораблі класу Alkmaar модернізували. Було встановлено вдосконалену електроніку, включаючи систему обробки бойових даних Atlas Elektronik INCMS; гідролокатор Thales 2022 Mk III; систему ідентифікації та знешкодження мін Atlas Seafox і Double Eagle Mk III Mod 1 ROV.

Нагадаємо, наразі найбільший бойовий корабель ВМС України – це ракетний катер «Прилуки», побудований у 1979 р., який має стандартну водотоннажність лише 230 т.

Але у Великій Британії вже готуються до передачі Україні шукачі мін «Черкаси» та «Чернігів» класу Sandown, а в Туреччині спущено на воду корвет ВМС України «Гетьман Іван Мазепа» класу Ada MILGEM. Будівництво другого корвету класу Ada вже розпочалося.

Характеристика шукачів мін класу Tripartite / Alkmaar
Водотоннажність – 571 т (стандартне), 605 т (повне)
Довжина – 51,6 м
Ширина – 8,9 м
Осадка – 3,8 м
Двигуни – 1 × дизельний двигун Brons-Werkspoor A-RUB 215V-12 1 400 кВт (1 900 к.с.), 2 × 180 кВт (240 к.с.) активні керма ACEC, 1 × носовий підрулювач
Швидкість – 15 вузлів (28 км/год)
Дальність – 3 000 морських миль (5 600 км) при 12 вузлах (22 км/год)
Команда – 55 осіб
Датчики – 1 × гідролокатор DUBM 21B; 1 × навігаційний радар Decca 1229
Озброєння – 1 × 20-мм гармата modèle F2; 2 × 12,7-мм кулемети; 2 × 7,62-мм кулемети