Для покоління зумерів соцмережі завжди були вже чимось звичайним. Багато хто вважає, що перша соціальна мережа з’явилася у 1997 році, того самого року, який Pew Research відзначає як початок покоління зумерів. Для них звичною справою є публікація своїх злетів і падінь та поневірянь в інтернеті. Але деякі батьки ділилися й інтимними подробицями життя дітей — і відео, де вони плачуть, або де батьки їх карають, поширюються, а іноді й монетизуються без їхньої згоди.

Інфлюенсерка Клер (ім’я змінено для забезпечення її анонімності) ніколи не знала життя без камери. Вперше відео з нею стало вірусним, коли вона була ще немовлям. Коли їхній сімейний канал почав збирати перегляди, Клер розповідає, що обоє її батьків залишили роботу, тому що доходів від каналу на YouTube вистачало на утримання сім’ї, а також на хороший будинок і нову автівку.

«Це несправедливо, що я маю утримувати всіх, – каже вона. – Я намагаюся не ображатися, але це не так».

Одного разу вона сказала татові, що більше не хоче знімати відео для YouTube, і він відповів, що їм доведеться з’їхати з дому, а її батькам — повернутися на роботу і не мати грошей на «приємні речі».

Коли Клер виповниться 18 років і вона зможе жити самостійно, вона розглядає можливість не контактувати з батьками. Клер хоче, щоб люди знали, що її дитинство було затьмарене славою в соціальних мережах, яку вона не обирала. І вона хоче, щоб її батьки знали:

«Ніщо з того, що вони роблять зараз, не поверне ті роки, які мені довелося змарнувати на роботу».

Хоча батьки Клер кажуть їй, що відкладають частину грошей на її коледж, вона не знає, скільки саме, а закону, який би захищав заробіток дітей-інфлюенсерів, не існує.

Боббі Альтхофф – 25-річна мама двох дітей, яка має понад 3,6 мільйона підписників у TikTok. Її можна назвати мамою-інфлюенсером, але більша частина її контенту — сатирична, вона, разом зі своїм чоловіком, висміює сучасні тенденції за допомогою навмисно незграбних відео.

Одна суттєва відмінність Альтхофф від багатьох інших мам-інфлюенсерів: на її сторінці ви не побачите двох її дітей. Щоправда, зі своєю старшою донькою Річард, якій 2 роки, вона публікувала все. Серед її видалених дописів справжнє ім’я Річард, дата її народження, ім’я та по батькові, лікарня, в якій вона народилася, і її фотографії.

Та якось Альтхофф опублікувала сатиричне відео про те, що Річард навчилася говорити у шестимісячному віці, і на неї посипалися коментарі: люди називали Річард потворною і тупою. Що було б, якби вона змогла прочитати ці коментарі, коли виросте? Тієї ж ночі Альтхофф видалила кожну деталь, що стосувалася доньки.

Для таких молодих мам, як Альтхофф, спілкування в соціальних мережах може бути рефлекторним — багато хто з них робить це ще з середньої школи. Але коли вони дорослішають і стають мамами, то можуть змінити свою думку. І подібні рішення, схоже, набирають популярності.

Майя Найт, молода мама, яка має 8,5 мільйона підписників у TikTok, з грудня 2022 року більше не показує обличчя своїх дітей (хоча іноді вона публікує ретро-відео, на яких зображені їхні обличчя, коли вони були молодшими). Вона знімає їх зі спини або накладає емодзі на їхні обличчя:

«Я вирішила більше їх не показувати… Я роблю вибір заради своїх дочок, щоб захистити їх».

У березні Лора Фріц, мама-інфлюенсер з 2,7 мільйонами підписників, написала в Instagram:

«Буде важко відмовитися від [TikTok]… але це найкраще для нашої сім’ї. Я хочу, щоб мої діти жили звичайним життям, без тиску соціальних мереж».

24-річна Кем з ніком softscorpio ділиться зі своїми 160 тисячами підписниками відеороликами про необхідність захисту приватності дітей. У дитинстві, розповідає Кем, їхня мати публікувала особисту інформацію про них для приблизно 10 000 підписників у Facebook.

Одного разу, коли Кем було 12 років, вони з мамою повернулися додому після катання на велосипедах і отримали повідомлення від чоловіка, який стверджував, що бачив їх. Кем почала тривожитися, виходячи з дому. Дійшло до того, що вона не хотіла нічого розповідати мамі про своє життя, бо знала, що це перетвориться на контент. У старших класах діти надсилали їй «сороміцькі фото» з маминої сторінки у Facebook.

Вони більше не називають себе юридичними іменами, бо не хочуть, щоб люди могли відстежити їхній цифровий слід.

Сара з каналу mom.uncharted вважає, що зміна тенденції до захисту приватного життя дітей є позитивним зрушенням. Вона зібрала понад 208 тисяч підписників завдяки своєму акаунту, присвяченому «Дослідженню покоління яке звикло ділитися особистим життям та викриттю експлуатації дітей у [соціальних мережах]». Народження її другої дитини припало на пандемію, яка привела в TikTok мільйони нових користувачів і спричинила вибух контенту про материнство.

Сара почала відчувати себе дивно через велику кількість інформації про дітей. У відповідь вона завантажила TikTok і почала говорити про це. Її відео суворі — вона говорить прямо в камеру, розмахуючи руками, розповідаючи про шкоду від надмірного поширення інформації про дітей в інтернеті. Тепер люди позначають її на відео, закликаючи коментувати випадки того, що вони вважають в кращому випадку надмірним розповсюдженням, а в гіршому — експлуатацією.

Керолайн, 28-річна авторка популярного TikTok, де вона публікує сатиричні скетчі, втратила жартівливий тон, коли дитина одного сімейного відеоблогера надіслала їй листа і попросила поділитися ним зі своїми 2,3 мільйонами підписників:

«Усім батькам, які розглядають можливість створення сімейного відеоблогу або монетизації життя своїх дітей у публічному інтернеті, ось моя порада: не варто цього робити, – йшлося в листі. – Будь-які гроші, які ви отримаєте, будуть сильно затьмарені роками страждань… ваша дитина ніколи не буде нормальною… Я ніколи не давала згоди на те, щоб бути онлайн».