Одним із популярних видів програм на Android є різноманітні «оптимізатори», які в основному закривають фонові процеси та стверджують, що покращують швидкодію та автономність смартфона. Хоча насправді це часто має зворотний ефект. Адже операційна система Android розроблена таким чином, щоб переводити не активні процеси в режим сну і їх закриття та подальше повторне завантаження створюють додаткове навантаження на смартфон. З релізом Android 14 ця проблема буде вирішена, повідомляє 9to5google.

В новій версії своєї операційної системи Google заборонить програмам закривати фонові процеси, які до них не відносяться. Google прямо пояснює, що програми, які використовують API killBackgroundProcesses, більше не зможуть «впливати на життєвий цикл процесів інших програм». Розробникам вже не рекомендується використовувати цей API, але тільки починаючи з Android 14 він повертатиме помилку при будь-якій спробі закрити процеси для іншої програми.

Помилка виглядає наступним чином: Invalid packageName: com.example.anotherapp

Для застосунків, які використовують API killBackgroundProcesses, ця зміна фактично порушить їхню функціональність, оскільки вони не зможуть робити те, для чого призначені.

Google також зазначає у своїй документації, що «сторонні додатки не можуть поліпшити пам’ять, енергоспоживання або теплову поведінку пристрою Android», і рекомендує розробникам переглянути, чи відповідає їхній застосунок політиці Google Play щодо оманливих тверджень.

Безумовно, буде цікаво подивитися, чи призведе ця зміна до зникнення додатків-«прискорювачів» і різноманітних «оптимізаторів» у Google Play. Хоча можна припустити, що якщо це й станеться, то буде відбуватися досить повільно, враховуючи, скільки часу потрібно новим версіям Android, щоб набрати популярність.