Цього року Apple має випустити AR/VR-гарнітуру, що стане зовсім новим продуктом для компанії. Останнім часом саме їй приділили найбільше уваги як інсайдери та аналітики, так і чимало розробників всередині компанії. Скоріше за все, новий гаджет продемонструють на конференції розробників WWDC 2023.

Але, як повідомляє Financial Times, далеко не всі в компанії згодні з таким рішенням.

Команда розробників вважає, що з запуском такої технології варто зачекати. Наразі продукти виходить дорогим та не дуже зручним (орієнтовна вартість першої моделі складатиме приблизно $3 000, що обумовлено дорогими OLED-дисплеями з роздільною здатністю 4K та кількістю різноманітних сенсорів, а також пристрій матиме великі габарити розміром з лижну маску, чималу вагу, автономну роботу всього в пару годин тощо).

Через це розробники пропонували зачекати з запуском до моменту доведення пристрою до стадії AR-окулярів. Але проблема полягає в тому, що такий варіант потребує ще декількох років роботи. Керівництво, а саме Тім Кук та Джефф Вільямс, вважають, що чекати не можна й наполягають на скорішому запуску.

Й хоча легші та зручніші окуляри є в перспективі, згідно з планом компанії це має бути ітеративний продукт, передумовою для якого й стане гарнітура в її поточному технічному вигляді. Кук та Вільямс переконані, що навіть з усіма недосконалостями та високою ціною, гарнітуру потрібно випустити саме зараз. При цьому в перший рік компанія навіть не планує продати багато екземплярів (приблизно мільйон), порівняно з показниками продажів інших категорій пристроїв, які вже є Apple Store. 

Financial Times так коментує цю ситуацію:

Операційна команда Apple хотіла випустити продукт «першої версії» — гарнітуру, схожу на лижні окуляри, яка дозволить користувачам дивитися захоплююче 3D-відео, виконувати інтерактивні тренування або спілкуватися з реалістичними аватарами за допомогою оновленого додатка FaceTime. Але відома команда промислового дизайну Apple застерігала, що варто запастися терпінням, бажаючи зачекати, поки легша версія AR-окулярів стане технічно можливою. Більшість представників технологічної індустрії очікують, що це займе ще кілька років.

Додатково зазначається, що подібні рішення пов’язані з історичними змінами в структурі компанії. За часів Стіва Джобса, саме він та група розробників приймали більшість рішень, а операційний відділ допомагав з цим. Наразі ситуація змінилася: з Тімом Куком операційний департамент має більше влади та видимості у керівництві компанії.

Також відбулося чимало кадрових змін, як-от Джоні Айв, який пішов з Apple у 2019 році. Його заміна — Еванс Хенкі — також оголосила про таке рішення цього року. В компанії так і не назвали послідовника, а тим часом команда дизайнерів буде підпорядковуватися операційному директору Джеффу Вільямсу.

Разом з цим запуск гарнітури стане одним з історичних надбань Тіма Кука, який вже розповідав про плани піти на пенсію упродовж наступного десятиліття. Раніше під його керівництвом компанія встигла запустити Apple Watch у 2015 році, а гарнітура змішаної реальності може стати другим й останнім для пана Кука дійсно новим гаджетом компанії.

Тож навіть не очікуючи шаленого попиту, в керівництві Apple все одно розраховують на схвальне прийняття гаджета прибічниками бренду, що дозволить далі розвивати й вдосконалювати технологію.