Вініл перестав бути нішевим хобі для старшого покоління та хіпстерів, зараз він переживає значне відродження в мейнстримній музиці. Згідно зі щорічним звітом про доходи Американської асоціації звукозапису (RIAA), минулого року вінілові платівки вперше з 1987 року випередили продажі компакт-дисків у США – їх було продано 41 мільйон одиниць проти 33 мільйонів проданих CD.

Згідно зі звітом RIAA, продажі вінілових платівок постійно зростали протягом останніх 16 років, і зараз на них припадає 71% усіх доходів від фізичних музичних форматів. Показники зростання тут також не такі, як зазвичай — в той час, як фізичні формати в цілому зросли на 4%, заробивши $1,7 мільярда між 2021 і 2022 роками, лише продажі вінілу склали $1,2 мільярда, збільшившись на 17% порівняно з попереднім роком. Для порівняння, продажі компакт-дисків у 2022 році впали на 18%.

Вперше з 1987 року вініл обігнав продажі компакт-дисків
Графік: Американська асоціація звукозаписної індустрії

RIAA не перша, хто стверджує, що вініл обігнав компакт-диски. Асоціація роздрібних продавців розваг (ERA) також повідомила про цей прорив на початку цього року, хоча її цифри стосувалися лише даних про продажі у Великій Британії.

Відродження інтересу до цього формату спостерігається за межами Великої Британії та США: зростання продажів також зафіксоване у Німеччині, Японії та Південній Кореї.

Відродження вінілу зумовлене кількома факторами. Багато аудіофілів стверджують, що цей формат забезпечує більш автентичне звучання порівняно з цифровим (хоча дехто стверджує, що це здебільшого суб’єктивна думка). Ностальгія також відіграє певну роль для тих, хто жив у золотий вік вінілу, але молодші покоління також стимулюють продажі.

Тейлор Свіфт стала найбільш популярною артисткою минулого року, продавши майже 1,7 мільйона вінілових платівок — більше, ніж Гаррі Стайлз (719 000 продажів) та The Beatles (553 000 продажів) разом узяті, згідно зі звітом Luminate про продажі за підсумками року.

Вперше з 1987 року вініл обігнав продажі компакт-дисків
Графік: Американська асоціація звукозаписної індустрії

Звіт RIAA також показав, що на потокові музичні сервіси, такі як Spotify та Apple Music, у 2022 році припало 84% загального доходу від музики, який зріс на 7% порівняно з попереднім роком до рекордних $13,3 мільярда. Однак продажі цифрових завантажень продовжують знижуватися. Цього року вони впали на 20%, склавши лише $495 мільйонів доларів, після того, як у 2021 році впали на 12%.