Ілон Маск планує побудувати власне місто на частині з тисяч гектар нещодавно придбаних пасовищ і сільськогосподарських угідь за межами столиці Техасу, згідно з документами, а також інсайдами від людей, знайомих з цим проєктом, повідомляє The Wall Street Journal.

На зустрічах із землевласниками та агентами з нерухомості Маск і працівники його компаній описували своє бачення як своєрідну техаську утопію вздовж річки Колорадо, де могли б жити та працювати його співробітники.

За словами людей, знайомих з проєктами Ілона Маска, керівники компанії Boring, яка займається будівництвом тунелів, обговорювали та досліджували можливість приєднання міста до округу Бастроп, приблизно в 55 км від Остіна, що дозволило б йому встановити деякі правила у власному муніципалітеті та прискорити реалізацію своїх планів.

Вони кажуть, що пан Маск і його топменеджери хочуть, щоб його співробітники в районі Остіна, в тому числі працівники компанії Boring, виробника електромобілів Tesla, та космічної компанії SpaceX, змогли жити в нових будинках з орендною платою, нижчою за ринкову.

Заплановане містечко прилягає до об’єктів Boring і SpaceX, які зараз будуються. Згідно з фотографіями у Facebook і розповідями людей, знайомих з містечком, на території вже є група модульних будинків, басейн, спортивний майданчик просто неба і тренажерний зал. На вивісках, що висять на стовпах, написано: «Ласкаво просимо, Снейлбрук, Техас, засновано 2021».

Снейлбрук (від англ. snail – равлик) – це відсилання до талісмана компанії Boring. Коли Маск розпочинав бізнес з будівництва підземних тунелів, він кинув виклик працівникам, щоб ті побудували бурильні машини, які рухаються «швидше за равлика».

Ілон Маск, його колишня дівчина, співачка Граймс, Каньє Вест і архітектурний дизайнер пана Веста кілька разів обговорювали минулого року, як могло б виглядати місто Маска, за словами людей, знайомих з цими обговореннями. За словами одного зі співрозмовників, ці переговори включали широкі ідеї та кілька візуальних макетів, але так і не призвели до конкретних планів.

Ілон Маск планує збудувати власне місто в Техасі
Документи, подані до суду округу Бастроп у січні, свідчать про плани додаткового будівництва 110 будинків на землі, де розташований Снейлбрук і де SpaceX та Boring будують свої об’єкти.

Згідно із законодавством Техасу, місто повинно мати щонайменше 201 мешканця, перш ніж подати заявку на реєстрацію, а потім отримати схвалення від окружного судді. За словами прессекретаря, округ Бастроп не отримував заявки від пана Маска або будь-якої з його компаній.

Чап Амброуз, комп’ютерний програміст, який живе на вершині пагорба, звідки відкривається вид на нові об’єкти Boring і SpaceX, сказав, що він вважає, що «вони хочуть, щоб це було таємницею. Вони хочуть зробити щось до того, як хтось дізнається, що насправді відбувається».

Пан Амброуз намагається отримати інформацію від Boring та округу про дослідження і випробування компанією своїх тунелепрохідних машин і про те, як це може вплинути на ґрунтові води та свердловини в цьому районі.

Він відправив дрони над цим районом, щоб отримати інформацію про інші споруди, які будують Boring і SpaceX, і про те, що вони планують виробляти на своїх заводах. Знімки з дронів і відеоролики на YouTube, які він опублікував, показують будівництво тунелів між ділянками Boring і SpaceX, які проходять під дорогою загального користування.

За останні три роки організації, пов’язані з компаніями або керівниками Маска, придбали щонайменше 1400 гектар землі в районі Остіна, що в сукупності приблизно в чотири рази перевищує розмір нью-йоркського Центрального парку, згідно з окружними актами та іншими земельними документами.

Деякі місцеві чиновники з нерухомості та земельних питань заявили, що люди, близькі до Маска, розповіли їм, що мільярдер володіє ще більшою кількістю землі в цьому районі — аж 2400 гектар.

Коли пан Маск покинув свою домівку в Каліфорнії понад два роки тому, він сказав, що втратив терпіння щодо правил і норм у цьому штаті, де тоді були штаб-квартири Tesla і Boring, перш ніж переїхати до Техасу. Каліфорнія — це земля «надмірного регулювання, надмірних судових процесів, надмірного оподаткування», – сказав він у грудні 2021 року.

У Техасі менше законів про зонування, екологічні та трудові вимоги, а також величезні масиви вільно використовуваних земель. На відміну від Каліфорнії, тут немає податку на прибуток корпорацій, а також податків на доходи або приріст капіталу для фізичних осіб.

Минулого місяця Tesla заявила, що продовжує розширюватися і в Каліфорнії, і назвала офіс у Пало-Альто своєю інженерною штаб-квартирою. Корпоративна штаб-квартира Tesla залишається в Техасі.

Купівля землі в Техасі відбувалася через щонайменше чотири компанії з обмеженою відповідальністю. Ці фірми пов’язані з бізнесом Маска або їхніми керівниками в окружних актах і земельних документах, а також у державних реєстрах бізнесу, де вказані їхні імена.

За словами людей, знайомих із ситуацією, планується будівництво приватного житлового комплексу для Маска, який потенційно буде знаходитися на деякій відстані від запланованого містечка. Маск був головним рушієм цих планів, і всі покупки землі повинні бути схвалені ним.

Заплановане місто буде розташоване в окрузі Бастроп. Компанія Gapped Bass LLC, президентом якої, згідно з державними записами, є пан Девіс з Boring, зараз володіє там понад 80 гектарами землі, придбаними протягом останніх двох років. SpaceX придбала ще близько 24 гектар. Раніше ця земля належала давнім власникам ранчо та іншим техаським сім’ям.