Глобальний затвор камери (Global Shutter) наразі не часто зустрічається у сучасних камерах. Але саме завдяки цій технології можна буде позбутися «желеподібного» ефекту при зніманні об’єктів у русі. Тепер є варіант перетворення Raspberry Pi на камеру з таким затвором. І коштує це, традиційно для цього бренду, дуже невеликих грошей.

Raspberry Pi Global Shutter Camera вартує $50 та являє собою 6,3-міліметровий сенсор Sony IMX296 з роздільною здатністю 1,6 МП. Для цієї камери потрібна Raspberry Pi із CSI-роз’ємом.

Сенсор працює шляхом поєднання кожного пікселя з аналоговим елементом пам’яті таким чином, що світлові сигнали можуть бути захоплені і збережені всіма пікселями одночасно. CMOS-датчики зчитують і зберігають захоплене пікселями світло зверху вниз і зліва направо, що й призводить до викривлення зображення рухомих об’єктів.

В Raspberry Pi Global Shutter Camera встановлено байонет C/CS, як і у 12-мегапіксельній камері Raspberry Pi, що дозволяє встановити 6-міліметрові CS-об’єктиви та 16-міліметрові CGL-об’єктиви, які пропонуються через партнерів-реселерів компанії.

Така камера має бути ідеальною для програм машинного зору (Machine Vision). Водночас в компанії наголошують, що відносно низька роздільна здатність не має стати на заваді, оскільки відео все одно зазвичай піддається дискретизації перед тим, як потрапити до системи.

Raspberry Pi Global Shutter Camera вже можна замовити на сайті виробника.