Багато айтівців, які постраждали від скорочень або побоюються їх, вивчають варіанти підприємницької діяльності замість того, щоб шукати нову роботу, пише ZDNet. Звісно, вони можуть працювати як самозайняті особи, укладаючи незалежні контракти, але зараз спостерігається зростання кількості нових компаній.

Згідно з нещодавнім опитуванням 1000 фахівців, звільнених під час пандемії, опублікованим компанією Clarify Capital, 63% айтівців повідомили, що заснували власну компанію після звільнення. Більшість з цих нових підприємств (83%) належать до технологічної галузі.

І ось найцікавіше: 93% повідомляють, що зараз вони конкурують з компанією, яка їх звільнила.

Відбувся помітний стрибок у стартап-активності: інкубатор технологічних стартапів Accelerator Y Combinator повідомив, що кількість стартап-заявок зросла на 20% у 2022 році та у п’ять разів у січні 2023 року порівняно з попереднім роком, пише Yahoo.

«Часто найскладніші часи призводять до найбільш інноваційних ідей, — каже Завен Нагапетян, співзасновник Niche.club і колишній інженер Facebook. – Ми одночасно є свідками неймовірного технологічного прогресу завдяки децентралізації, штучному інтелекту та віртуальній/доповненій реальності, а також глибоких соціальних і культурних змін. Це поєднання створює незліченні можливості для нових бізнесів. Якщо ви можете дозволити собі ризикнути та приєднатися до нового підприємства або заснувати його, моя вам порада — зробіть це! Немає кращого способу вчитися, ніж на практиці, і хто знає, чи з’являться у вас такі ж можливості в майбутньому».

Звичайно, заснування компанії, або навіть приєднання до стартапу, пов’язане з ризиком і марними очікуваннями. І так, навіть деякі стартапи скорочують співробітників, але в цілому технічні фахівці, які йдуть цим шляхом, як правило, отримують більший дохід і гарантію зайнятості. Фахівці, які взяли участь в опитуванні Clarify Capital, повідомили, що їхній річний дохід збільшився в середньому на $13 000, а 58% з них відчувають себе більш впевнено щодо гарантій зайнятості на новому місці роботи.

Фахівці в галузі технологій не обов’язково запускали свої стартапи на наступний день чи тиждень після звільнення — третина з них розпочали свою діяльність протягом перших шести місяців, а 40% зробили це від шести до 12 місяців після звільнення. І майже всі вони починали з початкового капіталу, інвестуючи щонайменше $20 000 власних коштів для старту.

Оглядачі галузі погоджуються, що технічні фахівці мають навички та бачення, щоб очолити наступне покоління інновацій, але визнають, що запуск стартапу також вимагає ділової хватки:

«Якщо у вас є унікальна ідея або те, що ви вважаєте не задоволеною потребою на ринку, то неодмінно реалізуйте її, – каже Майк Джарус, головний архітектор Intradiem. – Однак ви все одно повинні бути розумними та реалістичними; схеми швидкого збагачення мають більше шансів на невдачу, ніж на успіх. Буде багато роботи. Але якщо у вас є чудова ідея, якщо ви впевнені у своїх здібностях, і якщо ви можете залишатися в реальності, тоді ви повинні йти вперед і спробувати».

Галузеві оглядачі дають наступні поради фахівцям, які роблять перші кроки у підприємництві:

Стримуйте очікування. Одне з очікувань, яке потрібно стримувати з самого початку, полягає в тому, що успіх не прийде миттєво — скоріше, на це підуть роки побудови організації та залучення прихильників. Більшість професіоналів (82%), опитаних компанією Clarify Capital, повідомили, що не мали  клієнтів, поки не пропрацювали в бізнесі щонайменше чотири місяці.

«Побудова успішного стартапу займає багато років, і більшість з них переживуть як підйоми, так і спади на ринку праці та фінансових ринках; це нормально і очікувано», – каже Завен Нагапетян.

Запитайте себе, в якому бізнесі ви хочете бути. Технічним фахівцям, які обирають підприємницький шлях, потрібно ретельно перевіряти свої плани, оскільки це дуже переповнений і галасливий ринок. Запитайте себе: «Яку проблему я хочу вирішити?» «Яку потребу задовольняє мій бізнес?» І, мабуть, найскладніше: «Чи зможу я пояснити своє підприємство родині та друзям?»

Визнайте, що для запуску нового підприємства часто потрібні партнери з навичками, які можна взаємно замінити.

«Управління бізнесом – це не те ж саме, що написання коду, управління даними, автоматизація розгортання або будь-які інші речі, які ми робимо як технологи, – говорить Грант Фрічі, фахівець з DevOps в Redgate. – на додаток до розгляду підприємницьких можливостей, ви повинні розглядати партнерів, які зможуть допомогти вам з бізнесом і продажами. Незалежно від того, наскільки чудовими є ваші технології та ідеї, якщо ви не можете керувати людьми, необхідними для реалізації, а потім продати людям ідею, – ви не досягнете успіху».

Подумайте, як ви збираєтеся масштабуватися. Здатність до масштабування — це те, що відрізняє стартап-підприємця від фізичної особи-підприємця.

Хоча це багатообіцяючий час для стартапів і малого та середнього бізнесу, засновникам і членам команди потрібно почати визначати пріоритети та планувати найбільш ефективні процеси на ранньому етапі, щоб успішно розвивати компанію”, – говорить Гейб Монрой, директор по продуктах DigitalOcean.

«Масштабування бізнесу пов’язане зі складнощами, і незалежно від того, який обсяг фінансування забезпечують засновники або який талановитий персонал вони залучають, ці підприємства можуть почати давати збої, якщо вони не мають ефективних і масштабованих практик. Це включає в себе створення інфраструктури, яка адаптується до мінливого попиту, контроль над витратами на ранніх стадіях, а також зосередженість на першочергових потребах та відгуках ваших клієнтів».

Незалежно від того, чи працюють вони за контрактом, чи створюють повноцінні стартапи, багато фахівців у галузі технологій визнають, що мають цінні навички та ідеї, які вони можуть запропонувати сучасній цифровій економіці. Стандартна зайнятість не завжди може бути найкращим способом вивести ці таланти на ринок.