YouTube вирішив послабити обмеження на використання ненормативної лексики у відео після того, як оновлення, запроваджене в листопаді, викликало негативну реакцію з боку деяких авторів. Компанія також перегляне відео, на монетизацію яких вплинула ця політика. У відео, на каналі Creator Insider, компанія заявляє, що проаналізувала дані про те, як застосовувалися нові правила, і виявила, що вони «призвели до більш суворого підходу, ніж ми планували». Оновлення означає, що творці все ще зможуть заробляти трохи грошей на відео, навіть якщо там є легка лайка, хоча обмеження залишаються заплутаними та не повністю повертаються до старих правил.

Нагадаємо, що наприкінці минулого року компанія змінила свої правила щодо дружнього до рекламодавців контенту, заявивши, що якщо відео містить ненормативну лексику протягом перших 15 секунд, воно може бути демонетизоване — тобто платформа не показуватиме на ньому рекламу, що суттєво обмежує можливості автора отримувати дохід. Автор також міг отримати штраф, якщо він використовував багато ненормативної лексики протягом усього відео (скільки саме — не було зрозуміло). Відео, зроблені за старими правилами, які явно дозволяли лайку, раптом перестали бути привабливими для рекламодавців.

Нові правила не скасовують ці зміни повністю, але компанія вносить деякі корективи, що обіцяла зробити в січні. Наприклад, нове оновлення передбачає, що автори все ще матимуть право на певну рекламу, якщо вони використовують «сильну ненормативну лексику» протягом перших семи секунд відео, тоді як раніше реклама була б повністю вимкнена. Компанія також заявляє, що «відеоконтент з використанням ненормативної лексики, помірної або сильної, після перших семи секунд тепер матиме право на монетизацію, якщо тільки вона не використовується повторно протягом більшої частини відео». Знову ж таки, останнє оновлення зробило так, що ці відео не будуть монетизуватися.

Тут, безумовно, все ще залишається певна неясність. Автори зазначають, що незрозуміло, що має на увазі YouTube, коли каже, що вони не можуть використовувати лайку в «більшій частині відео». Однак може допомогти те, що YouTube більше не ставиться до всієї ненормативної лексики однаково. Листопадове оновлення практично зрівняло ієрархію: назвати когось «дупою» було так само погано, як і «виродком». Тепер такі слова вважаються «помірною» ненормативною лексикою.

Компанія також роз’яснює, що лайка у фоновій музиці, фонограмах, вступній або вихідній музиці не призведе до демонетизації.

Зміни набули чинності 7 березня, і до 10 березня YouTube перегляне відео, які отримували обмежену рекламу через листопадове оновлення. За словами Майкла Асімана, представника Google, відео, які були повністю демонетизовані, також будуть переглянуті.

У своєму відео на Creator Insider YouTube пояснює, чому він застосував листопадові зміни заднім числом, змінивши статус монетизації відео, з якими все було гаразд за попередніми правилами. Суть зміни полягає в тому, що контент продовжує отримувати нову рекламу — якщо ви клікнете на відео з беклога автора, вам все одно буде показана реклама з поточних кампаній.

YouTube також відреагував на скарги деяких авторів на те, що компанія не повідомила належним чином про зміни в листопаді. Тепер вона каже, що додасть повідомлення про зміни в Creator Studio, де ютубери завантажують і редагують відео, а також переглядають аналітику та інші дані.