Служба безпеки України відзвітувала про блокування 26 каналів у месенджері Telegram, які, як зазначається, перешкоджали мобілізації українських громадян призовного віку в Івано-Франківській, Черкаській, Вінницькій, Чернівецькій, Київській, Львівській та Одеській областях.

Як повідомляють в СБУ, основним контентом заблокованих Telegram-каналів були актуальні місця вручення військовозобов’язаним повісток, та розповсюдження закликів ховатися від представників військкоматів.

Для збору відомостей про «локації» адміністратори каналів використовували власну мережу інформаторів серед місцевих жителів. Завдяки постійному оновленню інформації аудиторія каналів загалом перевищила 400 тис. підписників.

В СБУ зазначають, що в ході слідчо-оперативних дій співробітники встановили особи всіх організаторів злочинної діяльності. Серед них – двоє власників SMM-компанії.

Зараз шести адміністраторам заблокованих СБУ Telegram-каналів планується повідомлення про підозру за ч. 1 ст. 114-1 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань) з подальшим обранням міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Їм загрожує до 10 років ув’язнення.