Відомий французький розробник та видавець мобільних ігор Gameloft, створений у 1999 р. одним з п’яти співзасновників Ubisoft, Мішелем Гійемо, несподівано закрив власну студію в Будапешті (Угорщина) в якій працювало понад 90 людей. Про це пише угорське видання HVG.

Згідно з інформацією, отриманою від керуючого директора Gameloft Budapest Золтана Віоли, Gameloft «звужує фокус» на сегментах ПК та консолей, «щоб збільшити свій потенціал зростання, що вимагає від неї раціоналізації власних пріоритетів і переорієнтації деяких ресурсів і інвестицій».

Тобто, компанія скорочує свої зусилля в розробці мобільних ігор та переорієнтується на ігри для ПК та консолей. Це дуже дивно, тому що розробник і видавець, який протягом десятиліть випускав умовно-безплатні ігри для телефонів та смартфонів просто не здатен швидко переорієнтуватися на ринок великих ігор. Декілька кричущих прикладів повного краху таких ініціатив можна знайти в книжці Джейсона Шраєра «Натисни Reset: Вигорання та відновлення в індустрії відеоігор».

«Це призвело до важкого рішення закрити нашу будапештську студію. Команди були повідомлені про це, і ми працюємо над тим, щоб знайти найкраще можливе рішення для постраждалих співробітників», — підсумовується у відповіді Gameloft.

Новий гендиректор Олександр де Рошфор очолив Gameloft на початку січня 2023 р. і відразу вказав, що одним із пріоритетів його призначення буде «реорганізація компанії». Нагадаємо, Gameloft стала жертвою недружнього поглинання з боку корпорації Vivendi у 2016 р. і зараз не має відношення до Ubisoft.

З 2007 р. в Україні працює дві великих студії Gameloft – Gameloft Kharkiv (2007) та Gameloft Lviv (2014), які теж займаються мобільними іграми. За оцінками DOU.ua Gameloft входить до числа 50 найбільших ІТ-компаній України, в українських філіях працевлаштовано майже 650 людей.

Наразі невідомо, чи торкнуться скорочення українських офісів Gameloft, але зазвичай великі реорганізації, особливо з такими різкими змінами пріоритету, бувають дуже болючими.