Федеральна торгова комісія США (FTC) хотіла змусити Twitter передати внутрішні комунікації та документи, пов’язані зі звільненнями працівників, повідомляє Wall Street Journal.

Оскільки штат Twitter продовжував скорочуватися, федеральний регулятор побоювався, що незабаром у компанії залишиться занадто мало співробітників, щоб виконати попередню постанову FTC, яка, у світлі численних витоків даних компанії, зобов’язала запровадити нові суворі заходи для захисту інформації користувачів. Як наслідок, федеральне агентство, очевидно, попросило Twitter передати внутрішнє листування, пов’язане з його новим керівником Ілоном Маском.

Репортаж WSJ базується на 12 листах, надісланих FTC до Twitter та юристів компанії після її придбання Ілоном Маском у жовтні минулого року. У них вимальовується занепокоєння щодо здатності Twitter виконати угоду на суму $150 мільйонів, яку компанія уклала з федеральним агентством у травні минулого року.

«Ми стурбовані тим, що ці скорочення впливають на здатність Twitter захищати інформацію споживачів», – заявив представник FTC в одному з листів, надісланих у листопаді минулого року.

Тепер листи FTC потрапили до очолюваного республіканцями юридичного комітету Палати представників, який у вівторок опублікував витяги з них у доповіді, що містила різку критику розслідування федерального агентства, повідомляє WSJ. Комітет звинуватив FTC у тому, що вона вийшла за межі своїх повноважень, і стверджує, що агентство закидає занадто широку сітку, коли мова йде про вимоги до Twitter.

«Немає жодної логічної причини, наприклад, чому FTC має знати особи журналістів, які співпрацюють з Twitter, – йдеться у нещодавньому звіті комітету. – Немає жодної логічної причини, чому FTC, виходячи з конфіденційності користувачів, має аналізувати всі кадрові рішення Twitter. І немає жодної логічної причини, чому FTC потрібна кожна внутрішня комунікація в Twitter про Ілона Маск».

Однією з причин занепокоєння є очевидне прохання FTC до Twitter «ідентифікувати всіх журналістів», які отримали доступ до внутрішніх документів компанії — безсумнівно, йдеться про так звані «Файли Twitter», які були опубліковані переважно одним журналістом, колишнім репортером Rolling Stone Меттом Тайббі, який зараз керує власним Substack. Агентство, очевидно, попросило Twitter описати «характер наданого доступу» кожному репортеру і поставило під сумнів, як надання доступу до цих даних «узгоджується з вашими зобов’язаннями щодо конфіденційності та інформаційної безпеки відповідно до Наказу».