На жаль, у воєнний час все ще є велика ймовірність залишитися без найнеобхіднішого, в тому числі без електроенергії, тепла, зв’язку. Енергетична інфраструктура України титанічними зусиллями пройшла цю зиму, але не застрахована від нових ракетних ударів, яки можуть знову спричинити регулярні відключення від енергопостачання цілих регіонів. Тому все ще доцільно готуватись до можливих тривалих блекаутів, і в цьому нам дуже допомагають сучасні побутові  пристрої з вагомою складовою IT.

Беззаперечно, десь у сільській хатинці блекаут можна спокійно пересидіти та при свічках. При нагоді влаштувати романтичну картоплю. Аби грубка була тепла…

Але от на малому підприємстві, в офісі чи магазині, на складі чи базі при самих лише свічках не попрацюєш. Принаймні нормально. Однак малий бізнес зобов’язаний підтримувати належну якість обслуговування клієнтів, навіть попри відсутність напруги у мережі. Щоб, по-перше, заробити якусь копійку, а по-друге – щоб хоч трохи рухати вперед нашу багатостраждальну економіку у цю скрутну годину.

До того ж і вдома, у квартирі чи приватному будинку, у години блекауту кожен з нас віддасть перевагу електричній лампі освітлення. А не свічці чи гасовій лампі, хай навіть остання і була винайдена у Львові. Та й найдорожчі свічки не допоможуть зарядити мобільний телефон чи заживити Wi-Fi маршрутизатор, як їх не крути. Тут потрібен більш сучасний підхід.

Якими ж приладами слід запастися, щоб без проблем пережити відключення електрики та забезпечити безперебійне функціонування домогосподарств, малих офісів і SMB-бізнесу?

Енергійна станція

Для невеличкого офісу, кіоску чи приватного помешкання гарним варіантом буде використання зарядної станції потужністю близько 2 кВт. Наприклад, такої як портативна зарядна станція EcoFlow DELTA 2 загальною ємністю 1024 Вт·год, яка ще й коштує досить недорого, в діапазоні 43-65 тис. грн.

Як малий бізнес може відповісти можливому блекауту

Ця станція із багатостандартними розетками дозволить заживити 3-4 малопотужних офісних комп’ютерів разом з моніторами, термінал і касовий апарат, забезпечить енергією кільканадцять енергозберігаючих ламп, телевізор і невеличку систему відеоспостереження на додачу – адже безпеку на період блекауту ніхто не скасовував. Все перераховане обладнання буде справно працювати від зарядної станції протягом кількох годин, поки триває відключення електроенергії в мережі. Плюс на додачу зарядна станція дозволяє підзаряджати мобільні телефони та ноутбуки, при умові, що їх кількість не вимірюється десятками.

Конкретно у зарядної станції EcoFlow DELTA 2 є одна, але дуже важлива особливість – функція швидкого заряджання. Так, станція заряджається на 80% менш ніж за годину.

Наполегливо раджу вам вибирати зарядні станції саме зі швидким заряджанням. Річ у тім, що станції, які заряджаються повільно, протягом 6-8 годин, можуть просто не встигати повністю зарядити акумулятори за нетривалі періоди наявності струму в електромережі. Й після кількох циклів вимикання/вмикання електроживлення така станція просто не в змозі автономно «протягти» кілька годин через банальну відсутність заряду.

До речі, з додатковою батареєю ємність станції EcoFlow DELTA 2 можна наростити до 2016 Вт·год.

Коли є зарядна станція – це дуже добре. Але до певної міри. Якщо під час блекауту ви забажаєте випити чашечку кави з друзями, клієнтами чи колегами, або розігріти обід у мікрохвильовці, чи надрукувати потрібні документи на лазерному принтері, то… Під час старту електрочайника, кавомашини, мікрохвильової печі чи принтера у зарядної станції може спрацювати захист від перевантаження, та й саме по собі підключення подібних пристроїв суттєво і негативно впливає на термін автономної роботи від акумулятора. Що ж робити? Вихід, звісно, є. І це – бензиновий або дизельний генератор.

Живильний генератор

Що краще, бензиновий чи дизельний? Кому як. Бензиновий генератор зазвичай має такі переваги як легший запуск при низьких температурах, менша вага при порівнянній потужності, простіше технічне обслуговування. До плюсів дизельних моделей слід віднести меншу швидкість обертання валу, і як наслідок — менший шум при роботі, менший знос деталей і відповідно більший термін експлуатації.

Як малий бізнес може відповісти можливому блекауту

Обираючи генератор, не варто обмежуватися потужністю на рівні зарядних станцій. Досить потужний однофазний генератор, такий як німецький дизельний Konner&Sohnen KS 8100HDE потужністю 6,5 кВт, надійно забезпечить енергією не тільки все обладнання у невеличкому офісі, магазині чи заміському будинку, але й здатен заживити таку корисну річ як тепловий насос, про що трохи згодом.

Так от, з потужним генератором ви без проблем зможете користуватися кавомашинами, електрочайниками, холодильниками, мікрохвильовками та навіть потужними електричними прасками, не побоюючись за перевантаження і вимкнення джерела резервного живлення. У приватному будинку, завдяки генератору, під час блекауту навіть не доведеться відмовлятися від таких благ цивілізації як бойлер чи пральна машина. Адже вказаний генератор має розетки розраховані на дуже велику потужність: 1х16А та 1х32А, при стандартній вихідній напрузі 220 В.

Само собою, жодних проблем не буде і з підключення телевізорів, відеореєстраторів, комп’ютерів, ноутбуків, смартфонів, планшетів, та інших гаджетів. Все це буде справно живитися від генератора, щоб під час блекауту ви могли працювати, розважатися, відпочивати або навчатися, отримуючи надійний та безперебійний доступ до потрібної вам інформації.

Однієї заправки генератора паливом зазвичай вистачає на понад 10 годин безперервної роботи, кращі зарядні станції, як правило, дуже не дотягують до такого показника автономності при більш-менш серйозному навантаженні. Таким чином, генератор – саме той пристрій, який дозволяє не ставити життя на паузу під час блекауту. Причому не за всі гроші світу, адже вартість того ж генератора Konner&Sohnen KS 8100HDE 62-68 тис. грн – майже на рівні зарядної станції.

До речі, чому я раджу вибрати саме однофазний генератор. Здавалося б, трифазний генератор краще, адже може підтримувати роботу як однофазного обладнання, так і трифазного, має виходи на 220 В і 380 В. Але тут є кілька важливих нюансів. По-перше, у звичайних споживачів практично немає приладів, що потребують напруги 380 В. Це хіба що якесь спеціалізоване обладнання, типу будівельного.

По-друге, якщо на однофазний генератор потужністю 6 кВт ви без проблем можете під’єднати однофазний електроприлад потужністю, скажімо, 4-5 кВт, то з трифазним генератором такий «фокус» не вдасться. Адже потужність останнього розподіляється порівну на кожну фазу, тобто до 6 кВт генератора можна підключати прилади потужністю до 2 кВт максимум.

Ну і по-третє, у трифазних генераторів є така неприємна особливість, як перекіс фаз. Як правило, якщо різниця навантажень на різних фазах перевищить 25%, що цілком ймовірно для побутового генератора, то спрацює система захисту і генератор вимкнеться. Це робить застосування генератора подібного типу недоцільним у приватних домогосподарствах та на малих підприємствах. Виключення прийнятне хіба що у випадку, коли у будинку є електроплита, і вона має трифазне підключення.

Однак яким би хорошим не був генератор, є один нюанс: приміщення він не обігріє. З огляду на дотримання правил техніки безпеки працюючі генератори взагалі не можна встановлювати в приміщеннях – тільки на вулиці, за кілька метрів від будинків, де можуть перебувати люди.

Але з огляду на зиму, багатьох хвилює питання, як організувати під час блекауту опалення. Бо у морози тепло не менш важливе, ніж електроенергія.

З огляду на власний досвід початку зими скажу, що в холодному офісі можна протриматися лише кілька годин. А далі вже починаєш думати не стільки про роботу, скільки про те, як би зігрітися.

Ну що ж, зігріти тіло і душу чудово допоможе тепловий насос.

Додам, що якщо ми кажемо про блекаут, то один з можливих варіантів обігріву приміщення — це застосувати резервне джерело електроживлення до газового котла. Блекаути не впливають на наявність газу в трубах, а споживати електроенергію таке рішення буде досить економно.

Конденсаційні котли з енергоощадним насосом будуть споживати навіть менше електроенергії, ніж тепловий насос. Проте вони будуть додатково споживати газ, який зараз зовсім недешевий. Та й самі газорозподільні станції не застраховані від «прильотів».

Тепло та екологічно

Тепловий насос гідна альтернатива газовому або електричному котлу. При цьому, на відміну від останніх, тепловий насос не виробляє тепло. Як же він обігріває? А ось як: тепловий насос бере енергію з вуличного повітря або води та переносить її в приміщення.

Причому тепловий насос гріє не безпосередньо повітря у приміщенні, як побутовий обігрівач, а воду, яка потім надходить в радіатори опалення чи теплу підлогу. Це дозволяє за допомогою теплового насоса обігрівати не лише одну кімнату, як побутовим обігрівачем чи кондиціонером, а опалювати одразу цілий офіс чи будинок. До речі, працювати та обігрівати приміщення тепловий насос здатен, навіть коли за вікном -25°C.

Як малий бізнес може відповісти можливому блекауту

Для своєї роботи тепловий насос не потребує нічого, крім електроенергії, тобто його легко можна заживити від генератора резервного живлення. В плюси теплового насоса слід занести й те, що він є дуже економним та екологічним пристроєм.

Найбільш популярним типом теплових насосів є насоси «повітря-вода». Вони відбирають тепло з навколишнього повітря та обігрівають воду. Пояснюється ця популярність тим, що теплові насоси типу «вода-вода» потребують відбору тепла у набагато більш дефіцитного і  дорогого ресурсу – водних джерел. Тому їх використання у більшості випадків є економічно недоцільним.

Як малий бізнес може відповісти можливому блекауту

Приклад сучасного теплового насоса «повітря-вода» – NIMBUS COMPACT 50 S 2Z NET R32 від Ariston, номінальною потужністю 5 кВт. Використовуючи холодоагент, що протікає в трубах між зовнішнім і внутрішнім блоками, цей пристрій здатний відбирати тепло з вуличного повітря та обігрівати ним не тільки систему опалення, а ще й виробляти гарячу воду для побутових потреб.

Доволі практичне багатофункціональне рішення. Причому води вистачить не тільки «руки помити» – місткість бака гарячого водопостачання суттєві 180 л. Щодо холодоагенту, то це сучасний фреон R32, який має суттєву практичну перевагу: газоподібний холодоагент виключає ризик замерзання теплоносія і абсолютно усуває небезпеку розриву труб між внутрішнім і зовнішнім модулями, навіть у найсильніші морози.

Даний італійський тепловий насос має зручну систему керування за допомогою сенсорного дисплея. Втім, навіть ним користуватися буде не обов’язково — завдяки додатку Ariston NET налаштувати бажану температуру, оптимізувати енергоспоживання або отримати поточну інформацію про стан системи опалення можна прямо на власному смартфоні.

Також віддалене керування – не єдина перевага ІТ складової у цієї моделі насоса. Тут передбачена смартфункція розумного планування, яка за допомогою ШІ здатна підлаштовувати систему опалення під стандартний тижневий «ритм життя» конкретно саме вашого приміщення. Якщо звички споживачів будуть змінюватись – система це автоматично побачить та відповідно динамічно адаптує програму, проінформувавши споживача в мобільному застосунку.

На додачу, даний насос готовий працювати навіть в суворих кліматичних умовах максимально заощадливо – він належить до класу пристроїв з енергоефективністю класу А+++ і не накрутить лишніх кіловатів на лічильнику. Серед інших переваг моделі — компактний гідравлічний модуль, витривалий теплообмінник з нержавіючої сталі, підтримка двох зон опалення. Вартість такого обладнання від Ariston для теплого дому або невеликого окремого офісного приміщення складе — від 380 до 400 тис. грн.

Плями на сонці

А що ж сонячні панелі? Чи можна їх порекомендувати як резервне джерело енергопостачання на час блекауту? Ні. При всій повазі до відновлюваних джерел енергії.

Як малий бізнес може відповісти можливому блекауту

І факторів тут одразу кілька. По-перше, це вартість. Так, комплект автономної сонячної електростанції потужністю 6 кВт, наприклад такий як EcoFlow Power Get Set Kit 6 kWh, обійдеться у 380-460 тис. грн. Тобто у сім разів дорожче генератора аналогічної потужності. Ну хай навіть ви знайдете китайський аналог за 300 тис. грн – це все одно сумнівний варіант. Пожертвуємо потужністю? Добре, але, своєю чергою, пристойна сонячна станція на 1 кВт вартує як звичайна 2 кВт зарядна станція. Воно вам потрібне?

По-друге, при високій вартості, автономна сонячна електростанція має вкрай низьку ефективність, принаймні у зимній період у наших широтах. ККД сонячних панелей низький, генерована потужність невисока. Плюс в Україні дні взимку доволі короткі, а сонце може тижнями не з’являтися з-за хмар. І це для сонячної станції катастрофа. З власного досвіду скажу, що при відсутності прямого сонячного світла протягом кількох днів поспіль, не кажучи вже по тижні, батарея сонячної станції банально поступово виснажується та втрачає залишки заряду, що не дозволяє їй виконувати роль надійного джерела резервного живлення. Натомість доведеться додатково підзаряджати сонячну станцію від електромережі чи інших джерел, що перетворює її у звичайну зарядну станцію з дорогим «причепом».

Таким чином, варіант з сонячною станцією я можу порадити лише прихильникам «зелених технологій за будь-яку ціну». І любителям чистоти, що не розлучаються з ганчіркою. Адже ви не думаєте, що сонячні панелі не потрібно очищати від пилу і бруду? А зимою ще й сніг з наліддю додасть вам роботи, щоб не розслаблялись.

Втім, я не виключаю, що у південних регіонах нашої країни автономні сонячні електростанції таки можуть знайти свого споживача. Однак все одно сонячні панелі я б розглядав лише як варіант допоміжного, але не основного джерела накопичення енергії.

У підсумку

При виборі джерела резервного енергопостачання в першу чергу орієнтуйтеся на ваші реальні потреби в споживанні енергії. Визначтеся, для яких цілей буде використовуватися джерело та які пристрої та в якій кількості ви плануєте підключати до нього. Якщо потрібно лише заряджати смартфон чи два – вистачить і крихітного павербанка. Маєте намір під час блекауту працювати зі світлом і у теплі – придивіться до генератора і теплового насоса. Функціональність і можливості тут визначаються лише вашим баченням бажаного рівня комфорту і бюджетом, який ви готові закласти під забезпечення резервного електроживлення.