З першого дня існування китайський виробник OnePlus заявив, що буде випускати саме ті смартфони, яких очікують користувачі. В компанії вважали, що ці пристрої повинні були бути швидкими, зручними та водночас помітно дешевшими за флагмани. Але як справи сьогодні?

Пошуки ідеалу

Я чудово пам’ятаю часи, коли бренд OnePlus представив світу свій перший смартфон. Хоча, напевно, не всі про це пам’ятають, тодішні смартфони не були такими крутими пристроями, як сьогодні. Їх ефективність у більшості випадків залишалася дуже дискусійною. Це було пов’язано як з не дуже потужними компонентами, так і зі станом програмного забезпечення в той час.

Усі провідні гравці намагалися зробити так, щоб прошивки та оболонки, доступні на їхніх смартфонах, містили якомога більше функцій. Чи давало це якийсь ефект? Зовсім ні. Сильно перевантажений інтерфейс і підвищені вимоги до обсягу пам’яті для зберігання та виконання програм — ось як коротко можна резюмувати такий підхід. Що ще гірше, виробники смартфонів сильно переборщили з дизайном та системними ефектами, так що навіть флагманські пристрої працювали не ідеально гладко.

Що ж, лише через кілька років тому ми досягли рівня, коли можна купити пристрій на Android найвищого класу і побачити на ньому плавну анімацію. Тому не дивно, що користувачі у ті часи були дуже незадоволені популярними виробниками смартфонів. Всі чекали дебюту пристрою, який буде просто дружнім до свого власника, працюватиме без збоїв, матиме приємний дизайн. Також чекали на смартфон, який не пропонуватиме нікому непотрібних опцій, але працюватиме справді плавно.

Звичайно, найкраще, якби це був апарат з топовими характеристиками, хорошою камерою, тільки трохи дешевше від, наприклад, смартфонів Samsung чи Apple. Своєрідний “народний флагман” на кшталт Volkswagen у світі автомобілів.

Провідні гравці навіть чути не хотіли про появу такого смартфона на ринку. Своєю чергою клієнти могли вибрати або флагманські пристрої, які працюють досить добре, або дешеві смартфони, на культуру роботи яких краще опустити завісу мовчання.

Саме в таких умовах дебютував бренд OnePlus. Бренд, чиї амбіції полягали в тому, щоб довести великим гравцям, що можна створювати чудові смартфони, які не тільки дуже добре працюють, але й не псують гаманець. Через такі грандіозні заяви смартфони OnePlus назвали “вбивцями флагманів”. Що стояло за цим терміном? Це цікава тема, на яку варто звернути увагу.

OnePlus – вбивця флагманів

Яким саме хотів бути бренд OnePlus? Перш за все, це мав бути виробник смартфонів, які охочіше обиратимуть люди, що цікавляться новими технологіями.

У перші роки існування бренду його пропозиція була присвячена майже виключно тим, для кого мобільна індустрія є об’єктом інтересу. Що це означає? Наприклад, модель розповсюдження перших поколінь смартфонів OnePlus. Якщо сьогодні можна легко знайти їх серед пропозицій великих інтернет-магазинів, то раніше потрібно було замовляти на вебсайті виробника та чекати, поки ваш смартфон буде нарешті доставлений.

Як тільки смартфон прибував, що саме ми могли очікувати? Перші OnePlus прагнули стати вбивцями флагманів, що мало певний вплив на їхні технічні характеристики. Всередині можна було знайти абсолютно топові компоненти, що відповідають за продуктивність, але з іншими елементами специфікації все було інакше. Щоб створити пристрій, рівний флагманам за продуктивністю і при цьому помітно дешевший, довелося йти на розумні компроміси. Таким чином було створено дуже ефективний пристрій, але з дещо меншими мультимедійними можливостями, особливо щодо фотографування та запису відео.

Економія також торкалася розробки власного інтерфейсу, але в ті часи це було лише плюсом. Ті, хто пам’ятає перевантажені інтерфейси Samsung TouchWiz, знають, про що я кажу. Порівняно з ними програмне забезпечення OnePlus виглядало акуратно, естетично і, головне, працювало дуже добре.

Що сталося далі? На жаль, китайський виробник відмовився від ідеї бути “вбивцею флагманів” на користь створення повноцінних топових пристроїв. Як він впорався з цим? Йому, м’яко кажучи, не пощастило.

Як ворог флагманських смартфонів став одним із них

Першою передумовою, яка віщувала бажання йти в ногу з побажаннями ринку, була модель OnePlus 6. Чому саме цей смартфон? В основному через те, що компанія вирішила надихнутися новим виглядом iPhone та оснастила телефон характерним вирізом на екрані для фронтальної камери та датчиків.

Чому OnePlus не став вбивцею флагманів?

Природно, власники OnePlus отримали хвилю критики за цей крок, але вже було ясно, що волі протистояти лідерам ринку немає. OnePlus хотів створити не дешевшу альтернативу, а смартфон, який боровся б на рівних і пропонував все, що й самі топові моделі на ринку. Навіть якщо ці зміни не відповідають потребам цільової аудиторії самого OnePlus.

Наступним кроком до завоювання антипатії наявних шанувальників стала модель OnePlus 6T. Щоправда, виріз на екрані помітно зменшився, але він залишився. Сканер відбитків пальців, розміщений на корпусі, зник, і з’явився зчитувач, розташований під екраном.

Чому OnePlus не став вбивцею флагманів?

На жаль, що також було зроблено з поглядом на Apple, OnePlus 6T позбавили 3,5 мм роз’єму для навушників. Як відреагували прихильники компанії? Думки варіювалися від негативних до вкрай негативних.

Незабаром після цих моделей у продажу з’явився смартфон, який досі вважається найкращим в історії бренду – OnePlus 7 Pro. Що в ньому такого унікального, що викликало широкий інтерес? Принаймні кілька елементів специфікації, про які варто сказати кілька слів.

Чому OnePlus не став вбивцею флагманів?

Почнемо з того, як виглядав OnePlus 7 Pro. Це був не тільки практично безрамковий телефон, але і позбавлений вирізу на екрані. Виробник вирішив використовувати висувну фронтальну камеру, яка повернула цікавість шанувальників бренду. Що виділяло цю модель? Висока на той час продуктивність і красивий екран з частотою оновлення 90 Гц. OnePlus 7 Pro був “ковтком свіжого повітря” в дизайні смартфонів, тому отримав доволі широку популярність, навіть попри наявні недоліки.

OnePlus 7 Pro, а після нього тільки гірше

Попри всі переваги OnePlus 7 Pro не був повноцінним флагманом, хоча дуже наблизився до них за ціною. Смартфон мав швидку дротову зарядку потужністю 30 Вт, але бездротової не було в специфікації. Також не вистачало захисту від води та пилу, а якість фотографій та відео для тих часів була непоганою, але точно не на рівні флагманів Samsung, Huawei або Apple.

OnePlus 7 Pro був останнім смартфоном компанії, що викликав щиру зацікавленість у шанувальників бренду. Що сталося після? На жаль, нічого хорошого. Наступні покоління OnePlus були страшенно нудними.

Було очевидно, що компанія все тісніше інтегрується із ще одним брендом батьківської компанії BBK Mobile – Oppo. Досить сказати, що фірмову оболонку OnePlus замінили на ColorOS від Oppo. Всі наступні флагманські пристрої виробника стали просто ще одними високорівневими смартфонами зі своїми особливостями, вони добре працюють, але не чіпляють. Тобто нічим особливим не виділяються серед лідерів ринку. Вони дуже приємні, швидкі, але тепер і доволі дорогі. Як і всі флагманські смартфони.

Варто також згадати, що OnePlus вирішив розширити лінійку пристроїв, та запропонувати дешевші моделі. На ринку з’явилися смартфони середнього рівня, які продаються під назвою OnePlus Nord. Є також спеціальні аксесуари, зокрема бездротові навушники.

Сьогодні OnePlus вже є доволі великим виробником споживчої електроніки, але йому точно не вистачає того, чим він міг викликати інтерес кілька років тому. Це вже не стартап з духом бунтарства, а ще одна велика компанія.

Найкращий вбивця флагманів? Це був зовсім не OnePlus

Наостанок кілька слів про смартфон, який ідеально вписується в концепцію вбивці флагманів. Однак це був, ймовірно, всупереч очікуванням бренд-менеджерів OnePlus, пристрій виробництва не цієї компанії. На мій, і не тільки на мій, погляд, хорошим прикладом такого смартфона був Xiaomi Mi 9, що вийшов у 2019 році.

Він мав високу продуктивність, непогані мультимедійні можливості та не найгірше програмне забезпечення. І все це за ціною трохи понад $500. Чудовий смартфон, який, втім, досить швидко зник з ринку, оскільки відразу після прем’єри змінилася політика Xiaomi щодо своєї верхньої цінової полиці. Було вирішено припинити цінову конкуренцію і зробити те саме, що зробив OnePlus. Виробляти флагмани, як усі.

OnePlus не вдалося набрати більшої популярності в Україні, хоча деякі моделі могли досить добре продаватися. Що ж, компанії ніколи не було легко. Згадаю лише внутрішню конкуренцію в групі BBK, де OnePlus бореться з Oppo, realme і vivo. Попри це, компанія залишається на ринку, і я сподіваюся, що колись вона повернеться з чимось дійсно цікавим.

Що ви думаєте про цього виробника? Ви коли-небудь користувалися смартфоном OnePlus? Чекаю на ваші враження в коментарях.