Судячи з фотографій, які показав під час презентації у Нанкінському університеті науки та техніки головний конструктор ракет-носіїв родини Long March («Великий похід») доктор Лонг Лехао, Китай розпочав будівництво першого прототипу ракети Long March 9, яка має доставити тайконавтів на Місяць.

Но фото можна побачити вже зібраний паливний бак ракети Long March 9 діаметром у 10,6 м. Нагадаємо, діаметр SpaceX Starship – лише 9 м.

Long March («Великий похід») – родина китайських ракет-носіїв, яка розвивається вже понад 50 років і обслуговує майже усі космічні місії КНР. Перша ракета серії, Long March 1, розроблялася на базі балістичної бойової ракети DF-4, і саме вона 24 квітня 1970 р. вивела у космос перший китайський супутник Dong Fang Hong 1.

Зараз для різних місій використовуються ракети-носії Long March 2C/D/F, Long March 3A/B/C, Long March 4B/C, Long March 5/5B, Long March 6/6A, Long March 7/7A, Long March 8 та Long March 11. Long March 9 та Long March 11 ще розробляються.

Long March 9: Китай розпочав будівництво ракети-носія більшого, ніж SpaceX Starship

Майбутня Long March 9 наслідує дизайн SpaceX Starship і має майже такі самі параметри. Висота Long March 9 – 114 м, маса – 4 369 т. Ракета зможе виводити на низьку навколоземну орбіту до 150 т корисного навантаження, або доставляти до Місяця корабель вагою до 54 т.

Згідно з останньою версією дизайну, представленою у Нанкіні, перший ступінь Long March 9 має 30 метано-кисневих двигунів з тягою по 200 т, другий – два таких самих двигуна. Опціональний третій ступінь оснащено одним воднево-кисневим двигуном YF-91 з тягою 1,2 MN. Перший ступінь Long March 9 буде багаторазовим.

Long March 9: Китай розпочав будівництво ракети-носія більшого, ніж SpaceX Starship

Згідно з планами освоєння космосу Китайської Народної Республіки, перший політ ракети-носія Long March 9 відбудеться приблизно у 2030 році. А висадка на Місяць запланована на середину 2030 р.

Прибічники теорії змови кажуть, що Китай отримав від росіян креслення радянської місячної ракети Н-1, розробку якої закрили у 1974 р., але це відверта маячня. Навіщо КНР плани невдалої ракети 50-річної давнини, якщо Китай вже випереджає Росію у дослідженнях космосу та різноманітті та надійності ракет-носіїв?!