DJI більше не виробляє AeroScope – систему виявлення дронів, яку росіяни могли використовувати, щоб відстежувати та атакувати українських операторів безпілотників. На сторінці продукту тепер з’являється вікно з текстом: «AeroScope більше не випускається. Для отримання інформації про найновіші технології DJI, будь ласка, перегляньте наші рекомендації щодо продуктів нижче», повідомляє The Verge.

DJI тихо припинила випуск системи виявлення безпілотників AeroScope, яку могли використовувати росіяни

Китайська компанія офіційно не оголосила про припинення випуску продукту, і досі не зрозуміло, чи втратять наявні пристрої AeroScope функціональність, та чи платформа зникне назавжди.

DJI описує свою AeroScope як «комплексну платформу виявлення дронів», яка може ідентифікувати та відстежувати безпілотники в режимі реального часу, використовуючи сигнали приймача, що транслюються новими дронами DJI. Цей сигнал надає користувачам AeroScope таку інформацію, як статус польоту, маршрут і місцеперебування пілота на відстані до 48 кілометрів.

Хоча продукт спочатку призначався для використання правоохоронними органами та іншими державними установами для моніторингу дронів, що літають у потенційно небезпечних зонах (наприклад, навколо злітно-посадкової смуги аеропорту), та відстеження їхніх пілотів, технологія стала причиною для занепокоєння після повномасштабного нападу росії на Україну.

Минулого року очільник Мінцифри Михайло Федоров звинуватив DJI в тому, що компанія «допомагає Росії вбивати українців», оскільки російські солдати використовували приймачі AeroScope, щоб знаходити та атакувати українських операторів. Що ще гірше, сигнали, які транслюють дрони DJI, не зашифровані, що дозволяє іншим типам приймачів отримувати їх.

За кілька днів до того, як стало відомо про припинення випуску AeroScope, у виданні Wired з’явилася інформація про те, що дослідники створили інструмент, який дозволяє приймати сигнали від безпілотників DJI на сторонні пристрої, що дозволяє їм визначати GPS-локацію дрона та його пілота без необхідності використання системи AeroScope. Інженери, які працюють над проєктом, розповіли Wired, що вони протестували інструмент лише з дронами на відстані від 5 до 8 метрів, але вважають, що зможуть відстежувати їх з ще більшої відстані, провівши додаткові випробування.