OpenAI, компанія, що стоїть за ChatGPT та DALL-E 2, оголосила про декілька важливих змін. Вона запускає API для розробників ChatGPT і моделі транскрипції мовлення Whisper.

Новий API ChatGPT буде використовувати ту ж модель ШІ («gpt-3.5-turbo»), що і популярний чат-бот, що дозволить розробникам додавати до своїх додатків як незмінну, так і модифіковану версію ChatGPT. Однак API не обмежиться лише ботами, що імітують ChatGPT; він також може стати основою для «не чатових» програмних продуктів, які можуть отримати вигоду від використання ШІ.

Ціна API ChatGPT становить $0,002 за 1 000 токенів (близько 750 слів). Крім того, компанія пропонує опцію виділених потужностей для економних розробників, які планують використовувати більше токенів, ніж дозволяє стандартний API. Нові можливості для розробників доповнюють орієнтований на споживача сервіс ChatGPT Plus, який був запущений в лютому за $20 на місяць.

Тим часом Whisper API від OpenAI – це хостингова версія моделі перетворення мови в текст Whisper з відкритим вихідним кодом, яку компанія запустила у вересні.

«Ми випустили модель, але цього виявилося недостатньо для того, щоб вся екосистема розробників почала будуватися навколо неї, – сказав президент і співзасновник OpenAI Грег Брокман. – Whisper API – це та сама велика модель, яку ви можете отримати з відкритим вихідним кодом, але ми оптимізували її до крайності. Це набагато, набагато швидше і надзвичайно зручно».

API транскрипції коштуватиме розробникам $0,006 за хвилину, забезпечуючи надійну транскрипцію кількома мовами та переклад на англійську.

Нарешті, OpenAI опублікувала зміни до своїх умов для розробників, засновані на відгуках клієнтів про конфіденційність і безпеку. Якщо розробник не погодиться, компанія більше не використовуватиме дані, надані через API для «покращення сервісу», для навчання своїх ШІ-моделей.

Крім того, компанія додає 30-денний термін зберігання даних, надаючи більш суворі умови зберігання «залежно від потреб користувачів» (ймовірно, маються на увазі компанії з високим рівнем використання даних і відповідним бюджетом). Нарешті, компанія спрощує умови володіння даними, уточнюючи, що користувачі володіють вхідними та вихідними даними моделей.

Компанія також замінить процес перевірки розробників перед запуском на більш автоматизовану систему. OpenAI виправдовує ці зміни тим, що «переважна більшість додатків була схвалена під час процесу перевірки», стверджуючи, що її моніторинг «значно покращився».