Партнер Apple компанія Foxconn Technology Group планує інвестувати близько $700 мільйонів у новий завод в Індії, щоб збільшити місцеве виробництво, повідомили люди, знайомі з цим питанням, підкреслюючи прискорення переміщення виробництва з Китаю на тлі зростання напруженості у відносинах між Вашингтоном і Пекіном, пише Bloomberg.

Тайванська компанія, також відома своїм флагманським підрозділом Hon Hai Precision Industry Co., планує побудувати завод з виробництва деталей для iPhone на ділянці площею 120 гектар неподалік від аеропорту в Бенгалуру, столиці південного індійського штату Карнатака, за словами людей, які попросили не називати їхніх імен, оскільки ця інформація не є публічною. За словами деяких співрозмовників, на новому заводі також зможуть збирати смартфони Apple, але Foxconn ще зможе використовувати його для виробництва деяких деталей для свого бізнесу з виробництва електромобілів, що тільки-но зароджується.

Ця інвестиція є однією з найбільших на сьогодні одноразових витрат Foxconn в Індії та підкреслює, що Китай ризикує втратити свій статус найбільшого у світі виробника споживчої електроніки. Apple та інші американські бренди шукають альтернативні локації для виробництва, такі як Індія та В’єтнам. Це переосмислення глобального ланцюга постачання, яке прискорилося під час пандемії та війни в Україні й може змінити спосіб виробництва світової електроніки.

Очікується, що новий виробничий майданчик в Індії створить близько 100 000 робочих місць. На розгалуженому комплексі зі складання iPhone у китайському місті Чженчжоу зараз працює близько 200 000 працівників, хоча ця цифра зростає під час пікового виробничого сезону.

Обсяги виробництва на заводі в Чженчжоу різко впали напередодні новорічних свят через перебої, пов’язані з Covid, що змусило Apple переглянути свій ланцюжок постачання, який залежить від Китаю. Рішення Foxconn є останнім кроком, який свідчить про те, що постачальники можуть перемістити потужності з Китаю набагато швидше, ніж очікувалося.

Рішення Foxconn стало б переворотом для уряду Моді, який бачить можливість скоротити технологічне відставання Індії від Китаю, оскільки західні інвестори та корпорації розчаровані репресіями Пекіна проти приватного сектору.

Індія запропонувала фінансові стимули постачальникам Apple, таким як компанія Foxconn, яка минулого року почала виробляти останнє покоління iPhone на заводі в Таміл-Наду. Менші конкуренти Wistron Corp. і Pegatron Corp. також активізували свою діяльність в Індії, а такі постачальники, як Jabil Inc. вже почали виробляти у країні компоненти для AirPods.