Компанія Google вже багато років розвиває бібліотеку шрифтів Google Fonts, які активно використовуються розробниками вебсайтів та Android-застосунків. На жаль, вчора бібліотека Google поповнилася шрифтом Golos, розробленим російською компанією Paratype.

Співпраця із росіянами в умовах повномасштабної російської агресії й так викликає багато питань до Google. Але ситуація ще гірша, адже ще у вересні 2022 року стало відомо, що генеральний директор Paratype Анна Якупова відкрито підтримує напад росії на Україну.

Скандал з Paratype розпочався із відкритого Telegram-чату розробників шрифтів. Як писало у вересні минулого року видання AIN, український дизайнер Сергій Рассказов опублікував знімок екрана повідомлення Анни Якупової, в якому вона вітає всіх присутніх у чаті із незаконною анексією чотирьох областей України. «У нас там країна збільшилася, з чим я вас всіх і вітаю!» – пише Якупова.

Google додав у свою бібліотеку шрифт російської компанії, CEO якої підтримує війну проти України

Ця ситуація набула широкого розголосу у спільноті шрифтярів та в соціальних мережах, після чого компанія Paratype випустила заяву про те, що вона «поза політикою».

За бажанням команда Google Fonts могла б легко перевірити, з ким вона має справу. Якщо моральні принципи Google не забороняють їй мати справу із росіянами, можливо хоча б страх репутаційних втрат змусить компанію відмовитися від співпраці із компаніями, пов’язаними із країною-агресором. На момент публікації Google ніяк не відреагувала на додавання шрифту Paratype до Google Fonts.