Вчені підтвердили наявність органічних молекул у зразках, взятих з астероїда Рюґу, що додає впевненості в тому, що інгредієнти для життя потрапили на Землю внаслідок падіння метеоритів та астероїдів.

Рюґу – примітивний вуглецевий астероїд, кам’янистий залишок від формування Сонячної системи понад 4 мільярди років тому. Японська місія Hayabusa2 відвідала Рюґу та зібрала зразки з його поверхні у 2019 році, надавши нам чудовий спосіб дізнатися, якою була Сонячна система на ранніх стадіях свого розвитку.

Команда дослідників ідентифікувала сотні тисяч іонних сигналів зі зразків Рюґу, які вони пов’язують з численними органічними молекулами, зокрема з 15 амінокислотами, амінами, ароматичними вуглеводнями та іншими сполуками. Їхнє дослідження опубліковане в журналі Science.

«Наявність пребіотичних молекул на поверхні астероїда, незважаючи на суворе середовище, спричинене сонячним нагріванням та ультрафіолетовим опроміненням, а також опроміненням космічними променями в умовах високого вакууму, свідчить про те, що частинки на поверхні Рюґу мають потенціал для захисту органічних молекул», – сказав Хіроші Нараока, вчений-планетолог з Університету Кюсю в Японії, в релізі Центру космічних польотів ім. Ґоддарда NASA.

«Ці молекули можуть переноситися по всій Сонячній системі, потенційно розсіюючись як частинки міжпланетного пилу після того, як вони будуть викинуті з верхнього шару астероїда в результаті зіткнення або з інших причин», – додав Нараока.

Одне з головних питань біохімії — як будівельні блоки для життя, такі як амінокислоти, потрапили на Землю. Органічні молекули, серед яких амінокислоти та нуклеотиди, раніше знаходили в метеоритах, що падали на Землю, але вони неминуче були забруднені середовищем, в якому приземлялися.

Це робить знахідку Рюґу особливою. Апарат Hayabusa2 Японського космічного агентства (JAXA) вихопив грудочки пилу, камінців і газу з астероїда Рюґу у 2019 році, коли він перебував на відстані майже 200 мільйонів кілометрів від Землі. У 2020 році місія доставила на Землю близько 5,4 грама зразків астероїда (приблизно чайну ложку).

Зразки з астероїда свідчать про те, що космічні породи принесли на Землю інгредієнти для життя
Графік, що показує органічні молекули, знайдені на Рюґу

Дослідницька група зазначила, що зразки з Рюґу піддавалися впливу космосу і пов’язаних з ним умов — від ударів мікрометеоритів до нагрівання від Сонця.

«Наявність молекул пребіотиків на поверхні астероїда свідчить про те, що ці молекули можуть переноситися по всій Сонячній системі», – зазначає команда у своїй новій статті.

Місія NASA OSIRIS-REx зараз повертається з астероїда Бенну, де вона провела аналогічну операцію з відбору зразків.

«Ми проведемо пряме порівняння зразків з Рюґу і зразків з астероїда Бенну, коли місія OSIRIS-REx поверне їх на Землю у 2023 році, — сказав співавтор дослідження Джейсон Дворкін, астрохімік з Центру космічних польотів NASA імені Годдарда. – Очікується, що OSIRIS-REx поверне набагато більше зразків з Бенну і надасть ще одну важливу можливість знайти сліди органічних будівельних блоків життя на багатому вуглецем астероїді».

Порівняння хімічного складу двох астероїдів виявить подібності та відмінності між двома породами та допоможе вченим заповнити прогалини в нашому розумінні формування Сонячної системи