Після нападу російських військ 24 лютого 2022 року і росія, і Україна використовували технологію блокчейн для забезпечення фінансування своїх військових зусиль, повідомляє Elliptic (компанія, що займається блокчейн-криміналістикою). Дослідження базується на даних, зібраних за останній рік.

У річницю повномасштабного вторгнення компанія заявила, що «багато кампаній намагалися використати основні розробки криптоекосистеми для збору коштів — від децентралізованого фінансування (Defi) до криптовалютних передоплачених карток». Цифрова готівка використовувалася для різних цілей, від гуманітарних потреб до фінансування груп, що потрапили під санкції.

Аналіз транзакцій, відстежених Elliptic, показує, що більша частина грошей – $212,1 мільйона криптоактивів — пішла на підтримку України. Антиурядові організації Білорусі залучили $0,7 млн.

Проросійські групи зібрали близько $4,8 млн для російських військових. Згідно зі звітом, понад 10% цих пожертв надійшли з незаконних джерел. Серед них — даркнет-ринки, суб’єкти, що потрапили під санкції, і продавці викрадених кредитних карток. Водночас менше ніж 2% криптовалюти, пожертвуваної Україні, походить саме з таких джерел.

Багато ініціатив з фінансування криптовалют з української сторони були підтримані або ініційовані урядом, який отримав $83,3 млн на свої гаманці. Defi, NFT та DAO відіграли значну роль у сприянні збору криптовалют для України, залучивши понад 78 мільйонів доларів пожертвувань, підкреслює Elliptic і додає, що спроби росії повторити успіх України в цій діяльності зазнали невдачі.

Виступаючи в подкасті The Crypto Mile на Yahoo Finance UK, заступник міністра цифрової трансформації з питань розвитку ІТ-сфери Олександр Борняков розповів, що Україна купує військове обладнання за допомогою криптовалют, і стверджує, що 60% постачальників приймають оплату в цифрових валютах, щоб забезпечити Україну речами першої потреби, такими як шоломи та бронежилети.

Згідно зі звітом, понад 100 тисяч людей відправили криптовалюту в Україну, і Борняков сказав, що пожертви варіювалися «від одного долара до мільйонів доларів». Він зазначив, що Україна звернулася до криптовалют на початку війни, тому що потребувала негайної допомоги.