26 лютого 2023 р. на військовому аеродромі «Мачулищі» під Мінськом двома вибухами було пошкоджено російський літак ДРЛС А-50. Про це сповіщають Reuters та «Мілітарний» з посиланням на опозиційні білоруські канали «Беларускій Гаюн» та BYPOL.

Білоруські джерела вказують на використання двох БПЛА, якими керували з території Білорусі. Начебто оператори вже у безпеці за межами країни.

Стверджується, що А-50 отримав серйозні пошкодження і точно вже нікуди не полетить. Постраждала передня та центральна частина літака, пошкоджена авіоніка та радіолокаційна антена.

Якщо це відповідає дійсності, то втрата літака А-50 – найбільша одночасна втрата російських агресорів з моменту знищення крейсера «Москва». Згідно з російськими джерелами, вартість одного, наповненого коштовною електронікою модифікованого літака А-50У, складає близько $330 млн.

Білоруські партизани пошкодили російський літак ДРЛС А-50

Усього Росія має лише 6 А-50У та 3 застарілих А-50. Літак ДРЛС А-50 створено конструкторським бюро Берієва на базі військово-транспортного літака Іл-76 у 1978-1985 рр. Модернізація до версії А-50У проводилася у 2003-2008 рр.

Літаки ДРЛС / AWACS використовуються для розвідки та управління повітряним боєм, виявлення цілей для ракетних ударів, раннього попередження про ракетні запуски, визначення місць розташування систем ППО тощо. Саме для координації ракетних ударів та «промацування» ППО ЗСУ росіяни й використовували А-50У з аеродрому «Мачулищі». Останнім часом значна частина повітряних тривог на півночі України була пов’язана зі злетом винищувачів МіГ-31К, здатних нести гіперзвукові ракети «Кинджал», та літаків ДРЛС А-50У, які у цей час намагалися знайти шпарини у нашому ППО.

Тож, хто б не був відповідальний за пошкодження А-50 у Білорусі, подякуємо йому. Це добра справа.