Компанія Apple майже ніколи не розповідає про свої майбутні проєкти, розробка яких ще триває. Бувають виключення, як-от зарядна станція AirPower, яку передчасно презентували, але так і не випустили в продаж. Та й без цього рівень секретності всередині компанії є окремою темою для розмови.

Марк Гурман з Bloomberg розповів про секретну групу в компанії, яка коротко називається XDG — Exploratory Design Group. Вона входить до складу Apple Hardware Technologies й навіть знаходиться в окремій від основного офісу будівлі Tantau 9. 

Таку команду зібрали декілька років тому під керівництвом Білла Атаса. Ще Стів Джобс та Тім Кук вважали його одним з найяскравіших інженерів компанії. На жаль, минулого року пан Атас помер. Але команда залишилася працювати. Наразі нею керують Джефф Коллер, Дейв Саймон, Хізер Салленс, Брайан Рейнс та Джаред Зербе.

В середині компанії група XDG є чимось на кшталт стартапу. Вона складається з кількох сотень працівників, більшість з яких є інженерами та науковцями, і така група значно менша за ті, які займаються проєктами безпілотних автомобілів або гарнітури змішаної реальності, де можна налічити тисячі співробітників.

При цьому рівень секретності все одно зберігається на найвищому рівні. Так, члени команди різних проєктів не можуть спілкуватися між собою про поточні роботи. Хоча при цьому деякі інженери можуть працювати над кількома ініціативами, які відповідають його навичкам.

Для потреб XDG виділяються величезне фінансове забезпечення та ресурси для дослідження безлічі ідей. Співробітники групи мають компетенцію відмінну від тієї, яка є в інженерів команд, які щорічно випускають нові iPhone, iPad та Apple Watch. І замість цього вони працюють над проєктами, допоки не визначать, чи можливо реалізувати ті чи інші задуми.

Одним з найбільших проєктів XDG наразі є вимірювання рівня цукру в крові неінвазивними методами. Але насправді це не все, чим займаються дослідники. Тут працюють над новими дисплеями компанії, штучним інтелектом, можливостями AR/VR-гарнітури, які зможуть допомогти людям із захворюваннями очей. А починала група з розробок процесорних технологій з низьким рівнем споживання енергії та акумуляторами наступного покоління. Такі проєкти все ще в роботі.

А також приносять свої результати. Розробки цієї команди вже потрапили в теперішні чипи та акумулятори смартфонів, планшетів та комп’ютерів Apple.