Китайські регулятори заборонили технологічним гігантам країни надавати доступ до чат-бота зі штучним інтелектом ChatGPT через побоювання, що цей інструмент даватиме «нецензуровані відповіді» на політично чутливі питання.

Про це йдеться у звіті Nikkei Asia з посиланням на «людей, які безпосередньо знайомі з цим питанням». Nikkei повідомляє, що китайські регулятори наказали технологічним компаніям Tencent і Ant Group (дочірня компанія гіганта електронної комерції Alibaba) не тільки обмежити доступ до розробленого в США ChatGPT, але й звітувати чиновникам перед запуском своїх власних конкурентних чат-ботів.

Такий крок відповідає жорсткому підходу китайського уряду до цензури та швидкого реагування на нові технології. Минулого місяця, наприклад, країна запровадила нові правила щодо виробництва «синтетичного контенту» – такого як діпфейки.

Китайські технологічні гіганти вже були змушені цензурувати інші програми зі штучним інтелектом, такі як генератори зображень. Наприклад, один із таких інструментів, запущений компанією Baidu, не може генерувати зображення площі Тяньаньмень.

Хоча ChatGPT офіційно не доступний у Китаї, він викликав ажіотаж серед китайських інтернет-користувачів і ШІ-спільноти, члени котрої незадоволені тим, що не Китай був першим у розробці цієї технології. Дехто називає суворе технологічне регулювання та цензуру в країні перешкодою для створення таких систем. Успіх Сполучених Штатів у створенні нових чат-ботів частково ґрунтується на великій кількості навчальних даних, витягнутих з інтернету, а також на швидкому запуску та ітерації нових моделей.

Nikkei повідомляє, що китайські користувачі отримали доступ до ChatGPT через VPN-сервіси або сторонні інтеграції в додатки для обміну повідомленнями, такі як WeChat, хоча розробник WeChat, компанія Tencent, як повідомляється, вже заборонила деякі з цих сервісів.

Нещодавно найбільша англомовна газета Китаю China Daily попередила у своїх соцмережах, що ChatGPT може бути використаний для поширення західної пропаганди:

«ChatGPT став вірусним в Китаї, але зростає занепокоєння, що штучний інтелект може допомогти уряду США в поширенні дезінформації та маніпулюванні глобальними наративами у власних геополітичних інтересах», – сказав репортер ChinaDaily Мен Чже.

У відео на YouTube, опублікованому виданням, інший репортер запитує ChatGPT про Сіньцзян. Бот відповідає, посилаючись на «повідомлення про порушення прав людини щодо мусульман-уйгурів, включаючи масові інтернування в табори «перевиховання», примусову працю та інші форми переслідування з боку китайського уряду» – відповідь, яку репортер описує як «цілком відповідну до тез США».

Джерела в технологічній галузі повідомили Nikkei, що обмеження з боку китайських регуляторів не стали несподіванкою:

«Ми з самого початку розуміли, що ChatGPT ніколи не зможе потрапити до Китаю через проблеми з цензурою, і Китаю знадобляться власні версії ChatGPT», – сказав виданню один з керівників технологічної галузі.

З моменту запуску ChatGPT в листопаді минулого року, китайські технологічні гіганти, включаючи Tencent, Baidu та Alibaba, оголосили, що працюють над створенням власних конкурентних сервісів. Нещодавно пошуковий гігант Baidu заявив, що його чат-сервіс зі штучним інтелектом ERNIE Bot незабаром буде інтегрований у його пошукові сервіси. Однак незрозуміло, чи збережеться такий швидкий графік розвитку після того, як китайські регулятори зважать на потенційну шкоду, яку можуть завдати боти.

Хоч що б сталося далі, китайським технологічним гігантам буде складно орієнтуватися в таких обмеженнях. Обмеження навчальних даних для чат-ботів зменшить їхні можливості порівняно із західними конкурентами, і навіть якщо вхідні дані будуть жорстко контролюватися, користувачі все одно зможуть отримувати небажані відповіді, за які компанії, швидше за все, нестимуть відповідальність.