Генеральний директор Google Сундар Пічаї оголосив про революційну розробку в галузі квантових обчислень. В офіційному блозі Пічаї повідомив, що компанія досягла значного прогресу в розробці квантової корекції помилок, що є критично важливим кроком на шляху до досягнення квантової переваги.

Дослідницька група Google вже давно працює над розробкою системи, яка може підтримувати цілісність квантових обчислень, схильних до помилок через делікатну природу кубітів, що беруть участь у них.

«Квантові комп’ютери працюють, маніпулюючи кубітами впорядковано, що називається квантовими алгоритмами. Проблема полягає в тому, що кубіти настільки чутливі, що навіть розсіяне світло може спричинити помилки в обчисленнях – і ця проблема загострюється зі зростанням квантових комп’ютерів. Це має значні наслідки, оскільки найкращі квантові алгоритми, які ми знаємо для запуску корисних застосунків, вимагають, щоб рівень помилок кубітів був набагато нижчим, ніж сьогодні. Щоб подолати цей розрив, нам знадобиться квантова корекція помилок» – пише Пічаї.

Зробити прорив у ці галузі дослідникам вдалося завдяки тому, що замість того, щоб працювати з фізичними кубітами на квантовому процесорі один за одним, їхню групу розглядають як один логічний кубіт. В результаті, логічний кубіт, який було створено із 49 фізичних кубітів, зміг перевершити той, який було створено із 17 кубітів. Сьогодні журнал Nature публікує результати дослідження Google. Це перший випадок, коли хтось досяг цього експериментального етапу масштабування логічного кубіта.

«У квантових обчисленнях кубіт – це базова одиниця квантової інформації, яка може набувати більшої кількості станів, що виходять за межі 0 та 1. Наш прорив являє собою значний зсув у тому, як ми працюємо з квантовими комп’ютерами» – зазначає Пічаї.

Це досягнення знаменує собою важливу віху в розвитку практичних квантових обчислень, які можуть мати глибокий вплив на різні галузі — від матеріалознавства до криптографії. Адже квантові комп’ютери мають потенціал для розв’язання складних проблем, які не під силу класичним комп’ютерам.

Хоча попереду ще багато роботи, прогрес Google у квантовій корекції помилок є значним кроком вперед у створенні практичного квантового комп’ютера.