Продавець із США Бретт Шиклер дуже мріяв публікуватися, але навіть не уявляв, що це можливо. Та після того, як він дізнався про чат-бота ChatGPT, Шиклер зрозумів, що йому випала чудова нагода.

«Ідея написати книгу нарешті стала можливою, – сказав Шиклер. – Я подумав: «Я можу це зробити».

Використовуючи ChatGPT, який може генерувати блоки тексту з простих підказок, Шиклер створив 30-сторінкову ілюстровану дитячу електронну книгу за лічені години, запропонувавши її для продажу в січні через підрозділ самвидаву Amazon.com, пише Reuters.

У виданні білка Семмі, грубо відтворена також за допомогою штучного інтелекту, вчиться у своїх лісових друзів заощаджувати гроші після того, як натрапляє на золоту монету. Семмі майструє скарбничку у формі жолудя, інвестує в бізнес з торгівлі жолудями та сподівається одного дня купити точильний камінь для жолудів.

Він стає найбагатшою білкою в лісі, на заздрість своїм друзям, і «ліс почав процвітати», сказано в книзі.

«Мудра маленька білочка: Казка про заощадження та інвестування» («The Wise Little Squirrel: A Tale of Saving and Investing», яку можна придбати в магазині Amazon Kindle за $2,99 – або $9,99 за друковану версію — принесла Шиклеру менше ніж $100, за його словами. Хоча це може здатися невеликою сумою, цього достатньо, щоб надихнути його на написання інших книг за допомогою програмного забезпечення.

«Я бачив, як люди роблять на цьому кар’єру», – сказав Шиклер, який використовував підказки в ChatGPT на кшталт «напиши історію про батька, який навчає свого сина фінансовій грамотності».

Шиклер знаходиться на передньому краї руху, який тестує можливості та обмеження ChatGPT, що дебютував у листопаді та викликав шок у Кремнієвій долині та за її межами завдяки своїй дивовижній здатності миттєво створювати тексти людською мовою.

Станом на середину лютого в магазині Amazon Kindle було понад 200 електронних книг, в яких ChatGPT зазначений як автор або співавтор, і їхня кількість зростає щодня. Але через природу ChatGPT і те, що багато авторів не розкривають, що вони його використовували, практично неможливо отримати повну інформацію про те, скільки електронних книг може бути написано за допомогою ШІ.

Поява цього програмного забезпечення вже збентежила деякі з найбільших технологічних компаній, змусивши Alphabet і Microsoft поспішно запустити нові функції в Google і Bing, які включають ШІ.

Швидке сприйняття ChatGPT користувачами викликало шалену активність у технологічних колах, оскільки інвестори вкладають гроші в стартапи, орієнтовані на ШІ, і дало технологічним компаніям нову мету на тлі масових звільнень.

Але вже зараз існують побоювання щодо автентичності, адже ChatGPT вчиться писати, скануючи мільйони сторінок наявного тексту. Експеримент зі штучним інтелектом, проведений CNET, призвів до численних виправлень і очевидного плагіату, перш ніж сайт технологічних новин призупинив його використання.

Тепер ChatGPT, схоже, готовий перевернути звичну книжкову індустрію, оскільки потенційні письменники, які прагнуть швидко заробити, перекладають на чат-бота створення електронних книг та публікують їх через Kindle Direct Publishing компанії Amazon. Ілюстровані дитячі книжки є улюбленими для таких авторів-початківців.

На YouTube, TikTok і Reddit з’явилися сотні навчальних посібників, які демонструють, як зробити книгу всього за кілька годин. Серед тем — схеми швидкого збагачення, поради щодо дієти, поради з кодування програмного забезпечення та рецепти.

«Це те, про що ми дійсно повинні турбуватися, ці книги заполонять ринок, і багато авторів залишаться без роботи», – сказала Мері Расенбергер, виконавчий директор письменницької групи «Гільдія авторів».

За її словами, написання книг людьми має давню традицію, але можливість автоматизації за допомогою штучного інтелекту може перетворити написання книг з ремесла на товар.

«Потрібна прозорість з боку авторів і платформ щодо того, як створюються ці книги, інакше ви отримаєте багато низькоякісних книг», – сказала вона.

Один з авторів, Френк Вайт, показав у відео на YouTube, як менш ніж за день він створив 119-сторінкову повість «Галактичний сутенер» («Galactic Pimp: Vol. 1») про інопланетні угруповання в далекій галактиці, які воюють за бордель, у якому персонал – люди. Книгу можна придбати всього за $1 в магазині електронних книг Amazon Kindle. У відео Вайт каже, що будь-хто, маючи можливості та час, міг би створювати 300 таких книг на рік, використовуючи ШІ.

Багато авторів, як і Вайт, не вважають своїм обов’язком повідомляти в магазині Kindle, що їхній роман був написаний штучним інтелектом, частково тому, що цього не вимагає політика Amazon.

«Усі книги в магазині повинні відповідати нашим правилам щодо контенту, в тому числі дотримуватися прав інтелектуальної власності та всіх інших чинних законів», – повідомила прес-секретар Amazon Ліндсі Гамільтон.

Amazon на сьогодні є найбільшим продавцем як друкованих, так і електронних книг, на нього припадає понад половина продажів у Сполучених Штатах і, за деякими оцінками, понад 80% ринку електронних книг. Послуга Kindle Direct Publishing породила кустарну індустрію самвидавних письменників, виокремивши особливі ніші для ентузіастів еротичного контенту та книжок для самодопомоги.

Amazon створив Kindle Direct Publishing у 2007 році, щоб дозволити будь-кому продавати та рекламувати книгу, не виходячи з дому, без зайвих клопотів та витрат на пошук літературних агентів чи видавництв. Загалом Amazon дозволяє авторам миттєво публікувати свої книги через сервіс без будь-якого нагляду, та отримувати частину прибутків від продажів.

Це приваблює нових авторів, яким допомагає штучний інтелект, — таких як Каміль Банк, який продає аромати в інтернеті, і який побився об заклад зі своєю дружиною, що зможе написати книгу від задуму до публікації менш ніж за один день. Використовуючи ChatGPT, програму для створення зображень зі штучним інтелектом, і підказки на кшталт «напиши казку на ніч про рожевого дельфіна, який вчить дітей бути чесними», Банк опублікував ілюстровану 27-сторінкову книгу в грудні.

«Казки на ніч: Короткі та солодкі, для гарного нічного сну», за його словами, зайняла у Банка близько чотирьох годин.

Інтерес споживачів поки що, за загальним визнанням, був «сонним»: за словами Банка, продажі склали близько десятка примірників. Але читачі оцінили її на п’ять зірок, у тому числі один з них похвалив «чудових персонажів, що запам’ятовуються».

З того часу Банк видав ще дві книжки, створені штучним інтелектом, у тому числі розмальовку для дорослих, і планує випустити ще більше.

«Насправді це дуже просто, – каже він. – Я був здивований тим, як швидко пройшов шлях від концепції до публікації».