Що таке ChatGPT? З одного боку, інструмент, який показує, на що насправді здатний ШІ. З моєї точки зору, це найбільша технологічна загроза, яку ми бачили за останні роки. Все тому, що люди хочуть простих, а не реальних відповідей.

ChatGPT був найгарячішою темою останніх тижнів як серед ЗМІ, так і серед звичайних користувачів. І це не дивно. Після багатьох років, коли знаменитий «штучний інтелект» міг лише покращувати фотографії на телефоні та шукати фотографії в Google, тепер він продемонстрував свою присутність таким чином, що його можна відчути. Не дивно, що люди кинулися тестувати нове рішення, а похідні продукту OpenAI також починають використовувати бізнеси. Та й конкуренти не сплять — і готують власні рішення. Водночас можливості ChatGPT тільки досліджуються, і не минає тижня, щоб не почути про те, що нового ця (або подібна) програма може зробити. Зрозуміло, що людство було в захваті від можливостей, які вона пропонує, і буквально нізвідки ChatGPT було піднесено до ролі «наступної великої речі». Тим часом я стою осторонь і думаю, якщо так має виглядати майбутнє, то маємо бути насторожі.

Від бібліотеки до TikTok – ChatGPT знайшов 

Почнемо з початку. Загалом ми як суспільство завжди прагнули до спрощення тих чи інших рішень. Це можна побачити практично в кожній сфері життя. Ми перейшли від фільмів у кінотеатрі до фільмів на телебаченні, а потім – до VOD, тому що так зручніше. Отримувати знання сьогодні – це не порпатися в бібліотеці, а читати контент онлайн, переглядати матеріали на YouTube чи навіть – десятки секунд у TikTok. Так само з усім – замовленням покупок онлайн, використанням роботів-пилососів. Скрізь, де це можливо, ми шукаємо спрощення, і цей факт не викликає сумнівів.

Свого часу таким спрощенням був Google. Ми звикли, що сьогодні можемо ввести туди будь-яку фразу, і алгоритм підбере для нас відповідні результати. Актуально чи ні — неважливо, це все одно швидше, ніж вручну прочісувати сторінки в пошуках інформації, яка нас цікавить. І подібно до того, як Google викликав фурор на початку 2000-х, зараз ChatGPT є (точніше – може бути) наступним кроком у цій хвилі спрощення. Тому що, якщо ми шукаємо запитання в Google, інструмент надішле нам низку сторінок, які ми можемо переглянути. У дуже обмеженій мірі, але все ж, Google змушує нас ознайомитися з вихідним матеріалом.

ChatGPT цього не робить. Натомість ChatGPT дає те, чого хочуть люди – відповідь

Я наведу приклад. Дуже часто різні люди ставлять мені питання, яке, напевно, чує кожен журналіст-технолог – «який телефон ти б мені порадив?». Як ви думаєте, що хочуть почути люди, які ставлять це запитання? Ретельний аналіз ваших купівельних потреб, бюджету та очікувань або швидку просту відповідь – «марка X, модель Y»? Якщо ви думаєте перше, ви помиляєтеся. Люди не хочуть чути «це залежить», вони хочуть отримати просту відповідь на своє запитання. Простий не означає справжній. І саме для таких людей створено ChatGPT та рішення, які з’являться після нього.

І тут починаються нюанси. Уже наявні інструменти – Google, YouTube, Facebook, TikTok тощо – вважаються головними винуватцями сучасних глобальних проблем, таких як дезінформація, фейкові новини чи інформаційна війна. Вже зараз люди в цілому не перевіряють джерела інформації, дозволяють маніпулювати собою і не ставлять під сумнів те, що їм пропонують. І все це при перевірці джерела даної інформації – два кліки в Google від нас. Це також демонструє, як далеко ми зайшли у світ зручних спрощень, про які я говорив хвилину тому. Досить показовою є кількість людей, яка сумнівається в пандемії або вірить у шкідливість 5G. Навіть попри тисячі джерел, люди все ще вважають за краще вірити у те, у що хочуть вірити.

А тепер уявіть, що в цьому світі з’являється інструмент, який знає відповідь на кожне запитання. Однак ніхто не знає, звідки насправді беруться такі відповіді. Звідки і як ChatGPT і похідні отримують інформацію та як вони її обробляють, залишається загадкою. Що ChatGPT вважає правдою, а що фейком? Яка думка для нього важлива, а яка ні? Як (якщо взагалі) модерується зміст, який передається в Chat? Ніхто не знає і ніхто з мільйонів користувачів про це не запитує. Важливо те, що щоразу ШІ дає нам просту відповідь на наше запитання.

Якщо ChatGPT приживеться, ми як суспільство опинимося у великій небезпеці

Давайте на мить припустимо, що ChatGPT поширюється так, як сьогодні Google. У такому випадку я не можу розглядати це інакше, як інструмент, за який помруть пропагандистські машини тоталітарних систем. Чому? Тому що це означає, що ми виростили цифрового оракула, який повідомляє людям, що правда, а що ні. І хоча реальні джерела все ще існують, немає шансів, що вони привернуть увагу більшості, яка шукає простих і швидких рішень. У цьому кліматі творцям достатньо перекласти одну “віртуальну ваджху” і ось ми маємо інструмент формування громадської думки в масштабах безпрецедентних, таких, які  неможливо уявити.

Нагадаю – тепер ШІ не лише пояснює, як приготувати рецепт ризотто, але й відповідає на запитання про те, чи реальні зміни клімату та, чи справді мав місце Голокост. І подібні запитання завжди займають перші місця у щорічних списках запитань Google. Створюючи відповіді на ці запитання для потенційних сотень мільйонів одержувачів, ChatGPT самостійно вирішуватиме, яка інформація досягне вух одержувачів. А якщо біля нього хтось, хто не любить екологічну діяльність, або має власне бачення історичної правди? Тоді не варто думати, що за допомогою кількох налаштувань і правильного підбору джерел для бота він не може впливати на погляди та переконання людей у ​​всьому світі. Крім того, такого роду маніпуляції було б практично неможливо виявити, оскільки чат кожного разу давав би дещо іншу відповідь.

ChatGPT не обдурить людство. Він лише покаже, як виглядає поточний стан

Погодьтеся, кожен з нас шукає в житті якогось спрощення. Наприклад, історичні події, близькі чи далекі, дуже часто стають предметом дискусії, і кожна сторона має свою версію правди. Чи потрібно робити щеплення від коронавірусу? Чи є Земля пласкою? Чи потрібно вкладатися у криптовалюти? На всі ці питання ми почуємо різні відповіді. І я не здивуюся, якщо хтось захоче дізнатися про це більше, адже спокуса почути одну згорнуту дозу знань непереборна. Однак це, своєю чергою, залишає творцям такого рішення, як ChatGPT, монополію на те, що правда, а що ні.

Мене як журналіста не лякає майбутнє, в якому пануватиме таке рішення. Може виявитися, що моя робота буде зайвою. Все, що я пишу, буде завантажено, відшліфовано Чатом і виплюнуто у вигляді відповіді, за яку я не отримаю і пів копійки. Я не переймаюся: і коней колись замінили на машини та ніхто за ними не плаче. Однак майбутнє, в якому одна корпорація матиме монополію не лише на те, яка інформація потрапляє до користувачів (Google уже це робить), але й на те, що правда, а що ні, лякає мене до кісток. Чогось мені здається, що як людство ми просто проковтнемо це рішення, але такий вчинок буде початком нашого кінця.