Нова збірка Windows 11 (build 25300) містить декілька цікавих нововведень. Зокрема, експериментальний провідник, який базується на Windows App SDK (WASDK), і нову галерею, побудовану на Extensible Application Markup Language (XAML). Обидва застосунки вимкнені за замовчуванням, однак декілька нескладних маніпуляцій дозволяють їх увімкнути.

WASDK провідник виглядає ідентично до звичайного провідника, з тими самими значками, кольорами та розташуванням елементів. Єдине, що можна помітити — це значок шматочка піци на панелі інструментів. Якщо навести на нього мишу, можна побачити надпис “Ви переглядаєте ранню версію Windows App SDK File Explorer”.

У бета-версії Windows 11 з'явився експериментальний провідник і нова галерея

Значок нової галереї з’являється в лівій панелі провідника, під значком Home. Натиснувши на нього, відкривається стрічка фотографій по типу Google Photos, яка відсортована за датою. Якщо перевести мишу в праву частину вікна, з’являються роки, тож можна швидко перейти до потрібного періоду.

У бета-версії Windows 11 з'явився експериментальний провідник і нова галерея

Також є вікно пошуку, але поки що у нього обмежена функціональність. Воно видає результати тільки в тому випадку, якщо назва файлу містить пошукове слово. Можливо, в майбутньому додадуть функціональність розпізнавання об’єктів на фотографіях і пошук стане кориснішим.

У бета-версії Windows 11 з'явився експериментальний провідник і нова галерея

За замовчуванням галерея використовує тільки фотографії з бібліотеки OneDrive Pictures, однак можна вручну додати й локальні джерела.

У бета-версії Windows 11 з'явився експериментальний провідник і нова галерея

Загалом же, галерея виглядає гарним доповненням до системи, однак ще не готовим до релізу. Щодо провідника WASDK, він також поки не є стабільним і може вилітати.

Якщо ви все ж хочете протестувати нововведення, нижче алгоритм необхідних для цього дій:

1. Встановіть збірку Windows Insider Build 25300 (посилання на ISO)

2. Змініть значення реєстру з 0 на 1: HKLM \ SOFTWARE \Microsoft \Windows \CurrentVersion\ Shell\ Update\ Packages\ MicrosoftWindows.Client.40729001_cw5n1h2txyewy \Compatible

У бета-версії Windows 11 з'явився експериментальний провідник і нова галереяМожливо доведеться змінити права Registry Key на адміністраторські

3. Завантажте ViVe Tool з GitHub і розпакуйте в папку

4. Запустіть командну строку, як адміністратор, та перейдіть в папку з Vive Tool

5. Введіть почергово команди:

ViveTool.exe /enable /id:40729001
ViveTool.exe /enable /id:40731912
ViveTool.exe /enable /id:41969252
ViveTool.exe /enable /id:42922424
ViveTool.exe /enable /id:41040327
ViveTool.exe /enable /id:42295138
ViveTool.exe /enable /id:42105254

Кожен з цих ідентифікаторів є додатковою функцією чи залежністю, яка недоступна з панелі керування чи з інших джерел. ViVe Tool дозволяє вмикати ці функції за їхніми ідентифікаторами. Так само ви можете їх вимкнути, замінивши /enable на /disable.

6. Перезавантажте комп’ютер

Після цього, запустивши провідник, ви побачите значок шматка піци. Це буде підтвердженням того, що ви користуєтесь WASDK File Explorer. Значок галереї з’явиться у лівій панелі.